Selaković: O Srbiju će da se otimaju mnoge međunarodne organizacije

Evropska unija će pri odlučivanji o ispunjenosti uslova za dobijanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU, uvažiti rezultate koje je postiglo Ministarstvo pravde, očekuje Selaković.

"Ja verujem da će naši evropski partneri, koji budu procenjivali rad Ministarstva pravde i državne uprave, imajući u vidu teške probleme koji su nasleđeni, ali i institucionalni, sistemski pristup koji smo primenili, umeti da cene naš rezultat", rekao je Selaković Tanjugu.

On je poručio da Ministarstvo pravde i državne uprave nastavlja da radi punom parom, navodeći da se sada vide i prvi normativni i strateški rezultati rada.

Reforma pravosuđa i borba protiv korupcije su i jedan od sedam zahteva Nemačke za podršku pridruživanju Srbije EU.

Ministar je ukazao na to da je juče održana završna javna rasprava o Nacrtu Nacionalne strategije za reformu pravosuđa za narednih pet godina, a danas promovisan Nacrt Strategije za borbu protiv korupcije 2013 - 2018, i za obe strategije se radi na akcionim planovima za njihovo sprovođenje.

Reforme pravosudnog sistema s jedne strane, borba protiv korupcije s druge strane, reforma sistema javne uprave s treće strane - to su tri glavna koloseka kojima ide Ministarstvo pravde i državne uprave kao jedno od ministarstava sa najvećim portfeljom i najopterećenije najbremenitijim zadacima, naveo je Selaković dodajući da ministarstvo ima motiv "da nastavi dalje".

Motiv, kako je ukazao, jeste da Srbija ispuni u međuvremenu uslove koji su potrebni za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU, ali primaran razlog zašto se ide reformskim tokom i sprovode reforme jeste interes države i njenih građana, istakao je on.

"Kada bude uređenija, stabilnija, sigurnija država, država u kojoj pravosuđe radi kako treba, u kojoj se sprovodi borba protiv korupcije, država sa racionalnom, dobrom i efikasnom javnom upravom Srbija će biti država o koju će se otimati mnoge međunarodne organizacije, savezi i unije da bude njihov deo, jer će to biti država koja drži reč, koja je dobar i siguran partnar, a na prvom mestu dobar i siguran partner svojim građanima",
istakao je ministar.

(Izvor: B92)

Pogledajte još