Nemačka: Majka za ubistvo petoro dece osuđena na devet godina zatvora

Osuđena žena (29) je svoju decu donela na svet između 2006. i 2012. i tereti se da je bebe ubila odmah posle porođaja.

Prvi leš otkriven je u jednom kontejneru za papir, drugi na jednom parkingu, dok je u slučaju ostalo troje dece majka sama uputila istražitelje u podrum kuće u mestu Huzum, gde je živela.

''Od kada sam u zatvoru, ne prođe nijedan jedini dan a da se ne upitam zašto mi se to dogodilo'',
rekla je osuđena žena.

U jednom od prvih saslušanja ova žena je izjavila da je decu ubijala iz straha da bi je muž, koji je samo svoju decu želeo i imao, mogao napustiti.

Nemce su više puta u poslednje vreme potresale priče o čedomorstvu.

O tome kako bolje zaštititi decu i to od sopstvenih roditelja jedna je od tema o kojoj se u Nemačkoj diskutuje i traži odgovor, naročito posle teških zločina koje su počinili, uglavnom, psihički bolesni, ali i roditelji koji deluju ljubazno, s komšilukom neguju prijateljske odnose, žive u lepim kućama i mirnim kvartovima...

To je pitanje kojim se bave nemačke institucije - škole, vrtići, ali i država, tražeći način za zaštitu najmlađih.

Poslednji slučaj dogodio se 2007. godine u mestašcetu Dari, smeštenom na krajnjem severu Nemačke, gde je majka, psihički bolesna žena, udavila svojih pet sinova starih od tri do devet godina. Ta tragedija izazvala je tugu i užas širom države, ali i ponovne rasprave o odgovornosti društva i nadležnih socijalnih službi za brigu o deci.

Majka, tada stara 31 godinu, koja je sama preko jednog psihijatra dala ''signale'' policiji na zločin, bila je psihički bolesna i, prema mišljenju stručnih psihijatrijskih službi, potpuno duševno neuračunljiva i nesposobna da snosi krivicu. Ta žena je pre tragedije, prema izjavama jednog od očeva svoje petoro dece, pokazivala simptome religioznih fantazija. Povodom ovog strašnog zločina tada su reagovali mnogi nemački političari i sama kancelarka Angela Merkel.

Nekako u isto vreme, oko 600 kilometara istočno od Darija, u Plauenu u pokrajini Saksoniji, otkrivena su tri leša tek rođenih beba. Majka, tada stara 28. godina, optužena je za čedomorstvo i da je svoju decu, rođenu 2002. 2004. i 2005. godine ubila odmah po rođenju.

Jedan od slučajeva o kojima je štampa možda najviše i pisala - bio je dvogodišnji Kevin, čiji je leš u oktobru 2006. godine pronađen u zamrzivačku roditeljske kuće. On je umro od posledica lomljenja kostiju, što je prouzrokovalo emboliju pluća i zapušenje komore srca, a za njegovu smrt je odgovoran očuh, narkoman.

Ovakve tragedije u kojima su roditelji počinioci zločina nad decom uvek iznova postavljaju pitanje odgovornosti društva i pojedinca, ali i socijalnih službi.

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još