Verovali ili ne: Srbija uvozi i kamen!

"U ovom trenutku kamen nije izvozna sirovina Srbije, ali ima potencijala da bude i moraćemo puno toga da uradimo da bi njegova proizvodnja zaživela", rekao je državni sekretar ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srđan Belij.

Naglašavajući da je sadašnja vlada prepoznala kamen kao nemetaličnu sirovinu i kao veliki resurs, Balij je rekao da se radi na zakonskoj regulativi kako bi se pospešila njegova proizvodnja, i u legalne tokove uključili oni ljudi koji kamen vade na svojim imanjima.

Sajam kamena u Kragujevacu okupio je brojne izglače iz zemlje, ali i dvadesetak iz inostranstva, i ovu manifestaciju petu godinu za redom organizauje udruženja "Kamen Srbije".

Predsednik tog Udruženja Zoran Đajić ocenjuje da kamen ne može da se eksploatiše na zastero način i bez ozbiljne tehnologije, i podseća da se u Srbiji 50-ih godina prošlog veka kamen vadio na 250 lokacija a danas na manje od deset.

"Umesto da imamo bar 300 lokacija, mi imamo mnogo manje nego pre 60 godina i to je porazna činjenica", kaže Đajić, i dodaje da upravo Sajam kamena ima za cilj da to promeni.

Naglašavajući da među učesnicima Sajma ima i inostranih firmi koje su zainteresovane da ulože sredstva u eksploataciju kamena, Đajić je rekao da domaća industrija kamen uglavnom uvozi, odnosno da je od 80 do 90 odsto kamena koji se koristi u Srbiji iz inostranstva.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još