"Bogatstvo naroda" u "Gradu bioskopu"

Više o medijskom programu Festivala "Cinema City"...

Medijski program Festivala filma i medija "Cinema City" (od 6. do 14. juna u Novom Sadu), pod nazivom "Bogatsvo naroda", predstaviće kroz izložbu i međunarodnu konferenciju uticaj novca i finansijskog sektora na stanje savremenog društva i pojedinca. 

U okviru ovog programa, publici će biti predstavljena dela umetnika i umetničkih organizacija kao što su Marina Abramovič, K Fondation, Vladimir Todorović, Majkl Ašauer, dok će konferencija okupiti eminentne ekonomiste, umetnike, sociologe i filozofe.

Termin "Bogatstvo naroda" (Wealth of Nations) naziv je kapitalnog dela škotskog ekonomiste Adama Smita u kome postavlja i brani osnove liberalne ekonomske politike. Liberalna ekonomija doživljava kulminaciju devedesetih godina 20. veka, posle neuspeha koncepta realnog socijalizma i uspostavljanja globalnog slobodnog tržišta. Poslednjih meseci ovakva ekonomija ulazi u period ozbiljne krize koja na kraći ili duži rok može uticati na stabilnost društvenih poredaka širom planete. 

Učesnici i govornici na konferenciji, kao i radovi umetnika pokušaće da daju odgovore na brojna pitanja, a fokus će se usmeriti ka kreativnom promišljanju ovih tema. 

Pogledajte još