Srbija i Hrvatska - duel za bodove i put u Brazil

Gledajući stanje na tabeli kvalifikacione A grupe, nema dileme da je Hrvatska favorit, ali kao i u svakom velikom derbiju, ova činjenica ne mora da ima baš nikakav značaj. Selekciju Srbije samo pobeda ostavlja u trci za plasman na Mundijalu u Brazilu, dok bi Hrvati, u tom smislu, mogli da budu zadovoljni i osvojenim bodom.

Ipak, kao što su mnogo puta hrvatski reprezentativci rekli u poslednjih nekoliko dana, njihova ekipa želi pre svega pobedu i revanš za 1999. godinu, kada je tadašnja Jugoslavija remijem na Maksimiru (2:2) izborila direktan plasman na prvenstvo Evrope.

Obojica sadašnjih selektora Siniša Mihajlović i Igor Štimac složila su se da će večeras u prednosti biti tim koji bolje "uđe" u meč i lakše se izbori sa pritiskom.

Srpski tim poprilično loše stoji na tabeli sa samo četiri boda iz četiri odigrane utakmice, a iako je na momente umela da "bljesne", Mihajlovićeva mlada ekipa tek mora da opravda priče o velikom talentu.

"Uopšte ne razmišljam o porazu, a samim tim ni o ostavci. Pa čak i ako se desi da izgubimo, neću podneti ostavku. To nije način na koji razmišljam i radim. Kao što bi rekao moj prijatelj Vujadin Boškov, u fudbalu možeš da pobediš, izgubiš i odigraš nerešeno. Došli smo da igramo fudbal, da radimo ono što najviše volimo i nadam se dobrom rezultatu", kazao je Mihajlović dan pred utakmicu.

Očekuje se da maksimirski stadion bude pun i da će biti oko 35.000 gledalaca.

"Spominju se tenzije, ja ih ne osećam i ne vidim na svojim igračima. Pred nama je velika utakmica, ali imam igrače koji takve mečeve igraju svaki dan. Ovde nema nikog ko će da kaže da je Srbija bolja od Hrvatske, a to na kraju pokazuje i rezultat. Ne bežimo od toga, ali to ništa ne znači. Sve je otvoreno, mi tek moramo da zaslužimo pobedu", kazao je Štimac na poslednjoj konferenciji za novinare uoči meča.

Čelnici Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS) i lokalna policija najavili su da će preduzeti sve kako bi meč prošao bez incidenata, a jedan od poteza u tom cilju je i izostanak gostujućih navijača.

Navijači bi svakako mogli da budu jedan od važnijih faktora na Maksimiru, ali pitanje je u čiju korist. Ukoliko Hrvatska ne postigne gol u prvom delu meča i iskoristi "vetar sa tribina", pritisak bi mogao da se "okrene" i padne na leđa domaćih i da bude veliki plus za srpski tim.

Duel na zagrebačkom stadionu počinje u 18 sati, glavni sudija biće Turčin Cunejt Čakir, a dva sata kasnije biće jasno ko je na putu za Brazil, ali i ko je "glavni" u regionu, bar kada je fudbal u pitanju.

(Tanjug)

Pogledajte još