Bez promene vlasti u Beogradu

Izvor iz vladajuće koalicije rekao je agenciji Beta da na sednici neće biti nikakvih iznenađenja, to jest da neće biti promene vladajuće većine koju čine Demokratska stranka i koalicija oko Socijalističke partije Srbije.

Srpska napredna stranka najavljivala je promenu većine u Skupštini Beograda, gde njeni koalicioni partneri iz Vlade Srbije - Socijalistička partija Srbije podržavaju Demokratsku stranku, ali inicijativa za smenjivanje vlasti nije pokrenuta.

"SNS je spremna za izbore u Beogradu, ali je na njenim potencijalnim koalicionim partnerima da se izjasne da li žele da ostanu u aktuelnoj vlasti ili ne", izjavio je šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić.

On je novinarima u Skupštini grada rekao da razgovora o promeni vlasti nije bilo, kao i da SNS pokreće inicijativu da do promene vlasti dođe, ali da ona nije u gradskoj vlasti.

"Pre svega, neko ko bi bio potencijalni kandidat za koalicionog partnera treba da se izjasni da li u aktuelnoj vlasti želi da ostane ili ne. Ako smatraju da korektno nastupaju kao koalicija, kako mi možemo po svaku cenu da tražimo da do pregrupisavanja dođe?", rekao je Jovičić.

On je istakao da se SNS ne plaši izbora i da, kao što neko postavlja pitanje legitimiteta vlasti na republičkom nivou, može da se postavi i pitanje legitimiteta vlasti u Beogradu.

Jovičić je podsetio da je predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao da koalicija korektno radi svoj posao, zbog čega nije na SNS da u ovom trenutku daje inicijativu za smenu vlasti.

"Oni koji su u koaliciji trebalo bi da se izjasne da li gradska vlast zaista ispunjava svoje obaveze i da li radi odgovorno i ukoliko to smatraju, mi ćemo nastaviti sa konstruktivnim kritikama i predlozima kako bi građanima pokazali da može bolje i odgovornije", rekao je on.

Jovičić je istakao i da SNS ima plan i odgovorne ljude koji mogu da vode Beograd na odgovoran način i spreče sunovrat javnih preduzeća čija su zaduženja, kako tvrdi, oko 450 miliona evra.

Šef odborničke grupe DSS Andreja Mladenović izjavio je da su političke promene u Beogradu neophodne.

"Inicijativa treba da krene od najveće opozicione stranke - SNS. DSS je u više navrata iznosila stav da je spremna za te promene u gradu i jedan drugačiji koncept vođenja politike", rekao je Mladenović novinarima u gradskom parlamentu.

DSS je, kako je dodao, spremna za razgovore o promeni vlasti i ako inicijativu bude pokrenuo SNS, DSS će ući u te razgovore.

On je kazao da se nada da će biti zaustavljeno propadanje grada i loše funkcionisanje grada koje traje. "I današnja sednica je u poslednjem trenutku zakazana, sa tehničkim dnevnim redom, više da se održi", kazao je Mladenović i dodao da postoji i niz problema u funkcionisanju javnih preduzeća.

"Političke promene u Beogradu su neophodne, da li će do njih doći to ne zavisi od DSS, jer mi sa devet odbornika ne možemo da pokrenemo takvu inicijativu", zaključio je Mladenović.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su na današnjoj sednici odluku kojom poreski obveznici stiču pravo na mirovanje glavnog poreskog duga ako dospele obaveze od 1. novembra do 31. decembra 2012. godine i tekuće obaveze dospele za plaćanje nakon 1. januara plate najkasnije do 31. marta. Takođe, pojedini direktori gradskih ustanova su razrešeni dužnosti, a na njihova mesta postavljeni novi.

(Izvor: B92)

Pogledajte još