Jedino svratište za decu ulice pred zatvaranjem

Nakon šestogodišnjih napora Centra za integraciju mladih (CIM) da obezbedi održivost usluge u okviru sistema socijalne zaštite čak i pored podrške mnogobrojnih kompanija i nesebične pomoći građana, nažalost nisu stvoreni uslovi za dalju realizaciju i vođenje Svratišta za decu, stoji u daljem obaveštenju.

- U ponedeljak imamo sastanak sa gradom, ali nezavisno od toga obavestili smo decu da ne možemo dalje da realizujemo ovu uslugu. Odluku smo doneli jer pre svega finansijski, ali i organizaciono ne možemo ovako više da radimo. Od januara zaposleni nisu primili plate, pa čak i da se promeni način na koji se tretira usluga Svratište, mi ne možemo u njoj više da funkcionišemo. Naša je odluka konačna, ali ćemo ipak izaći na sastanak sa gradom - objašnjava Milica Đorđević, iz CIM.

Kako saznaje portal Nadlanu.com ovo nije prvi put da Svratiše ima probleme. Nadležni u Svratištu nastoje da u poslednjih nekoliko godina uđu u "državne struktue", kako bi obezbedili stabilan izvor finansiranja. Prolem je u tome što nadležni u Beogradu ne haju za brige Svratišta, pa tako Svratište jedne godine dobija novac, a druge ne.

Sa druge strane sekretar Sekretarijata za socijalnu zaštitu Nenad Matić, kaže za “Blic” da grad želi da nastavi saradnju sa CIM-om.
- Nakon sastanka ćemo znati da li će CIM i dalje voditi Svratište, a naš cilj i želja je da oni i dalje deci pružaju ovu uslugu. Međutim ako oni zaista to više ne žele onda ćemo videti šta ćemo dalje. Za Svratište smo predvideli sredstva u visini od šest miliona dinara do juna meseca. U kabinetiu gradonačelnika dogovorićemo da li će možda neka druga organizacija preuzeti ovu uslugu - kaže Matić.

U Svratište su proteklih godina svakoga dana dolazile devojčice i dečaci uzrasta od četiri do 18 godina. To su uglavnom deca koja žive ili rade na ulici. Ovo je inače jedino mesto u državi gde deca koja su uključena u život i rad na ulici mogu da dođu i okupaju se, ručaju, prenoće kada su bolesna ili uplašena.

Svratište za decu ulice je jedino mesto u Beogradu i Srbiji u koje deca koja su uključena u život i rad na ulici mogu da dodju i okupaju se, ručaju i prenoće kada su bolesna ili uplašena.

Tim stručnih radnika među kojima su socijalne radnice, psiholog, psihijatar, medicinska sestra i specijalni pedagozi rade sa decom poštujući principe individualnosti, dobrovoljnosti, postupnosti u radu i poverljivosti. Takođe, deci pružaju brojne mogućnosti da učestvuju u programskim i edukativnim aktivnostima.

Bolji uslovi za Prihvatilište

Prioritet grada trenutno je obezbeđivanje boljih uslova u Prihvatilištu za decu.
- Jako su loši uslovi u Prihvatilištu i već dugo pokušavamo da ih poboljšamo. Potreban nam je nov objekat u koji bismo preselili decu i zaposlene. Dogovor oko Prihvatilišta imaćemo kroz sedam dana u Ministarstvu rada i socijalne politike - kaže Nenad Matić, sekretar, za Blic.

Pogledajte još