Tači: Tražićemo od Srbije kompenzaciju za ratnu štetu

Obraćajući se Savetu bezbednosti UN, Tači je poručio da Kosovo "neće biti mesto podela i barikada" i "stvaranja nove Republike Srpske".

Tači je takođe naglasio da će od Beograda tražiti "kompenzaciju za ratnu štetu". Po njegovim rečima, "uloga Srbije je destruktivna" i otežava bezbednosnu situaciju.

"Kosovo je sada priznato od strane više od polovine članica UN. To je nepovratan proces, jer mnoge države su u procesu priznavanja nezavisnosti. Uveravam vas da je to najpravednija odluka za Kosovo i njegove građane", rekao je Tači.

On je rekao da Kosovo s pravom očekuje da u bliskoj budućnosti bude član UN, da će normalizovati odnose sa Srbijom kao svojim susedom i da neće dozvoliti stvaranje nove Republike Srpske na Kosovu.

"Uveren sam da će Kosovo i Srbija normalizovati odnose kroz dijalog. S pravom očekujemo da će u bliskoj budućnost Savet bezbednosti UN usvojiti novu rezoluciju koja će Kosovo učiniti ravnopravnim članom UN", rekao je Tači na sednici SB UN, prenela je Beta.

Tači je kazao da će kosovska strana biti konstruktivna u sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu Beograda i Prištine i da će normalizovati odnose sa Srbijom.

Prema njegovim rečima, sporazum o kancelarijama za vezu i razmeni oficira za vezu sa Srbijom nije primenjen što je prepreka na putu ka uspostavljanju diplomatskih odnosa dve susedne zemlje.

"Srbija nije pokazala isti nivo spremnosti, što se vidi u preprekama sprovođenju sporazuma ", rekao je Tači i dodao da Srbija pokušava da speči Kosovo da učestvuje u regionalnim događajima.

Kao probeme Tači je naveo i pitanje 1.700 nestalih i ukidanje paralelnih institucija Srbije na Kosovu, posebno u oblasti bezbednosti.
On je poručio da Kosovo neće biti mesto podela i barikada i da se neće dozvoliti stvaranje nove Republike Srpske.

Tači je istakao da u pregovorima koji se vode sa Srbijom nema razgovora o suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova.

"Za nas je veoma važno da su to crvene linije iza kojih se ne prelazi. Ahtisarijev plan je najvelikodušnija ponuda koja daje Kosovu mogućnost da ostvaruje svoja kulturna i socijalna prava", kazao je Tači.

On je ukazao i na delovanje kriminalnih gupa na severu Kosova koje, kako je naveo, deluju destruktivno, "zastrašuju tamošnje stanovništvu i unose nemir".

"Pozvao bih Srbiju da rasformira te ilegalne strukture bezbednosti i pravosuđa i da prestanu da prave atmosferu napetosti na Kosovu. Želim da verujem da je i premijer (Srbije Ivica) Dačić jednako zabrinut za vladavinu prava na severu Kosova i da želi da tamošnja zajednica živi bez straha", kazao je Tači.

On je naveo da je Kosovo ušlo u važan period kao zemlja sa ozbiljnim naprecima, spremno je da otvori pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU i dobro napreduje u procesu vizne liberalizacije.

"Pozivamo EU da pokaže jedinstvo prema Kosovu i da ne usporava process pridruživanja (EU) ", kazao je Tači.

On je istakao da Vlada Kosova aktivno podržava povratak manjinskih zajednica i unapređenje njihovih prava, a u poslednjih nekoliko meseci obnovljeno je 76 kuća za povratnike, pokrenut je i 21 infrastrukturni projekat za zajednice manjina i povratnike.

Tači je ukazao da incidenti i rušenje srpskih spomenika nisu koordinisani, te da ih kosovska vlada osuđuje i pomaže obnavljanje porušenih spomenika.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još