Dačić na sednici SB UN: Srbija je za dogovor, ne za poniženja

Premijer Srbije je naglasio da je neophodno da Unmik ostane na Kosovu i dodao da pregovori s Prištinom ne vode ka priznanju Kosova.

"Pomirenje Srba i Albanaca podrzumeva donošenje teških odluka. Susreti u Briselu su potvrda spremnosti. Srbija će nastaviti saradnju sa otvorenim i iskrenim namerama, imajući za cilj postizanje rešenja", rekao je Dačić, prenosi B92.

Premijer je naglasio da je Srbija opredeljena za to da ide u susret evropskoj budućnosti.

"Posle mnogo godina sukoba, region treba da uđe u novu fazu izgradnje dijaloga. Srbija je opredeljena za dijalog. Ali za napredak u odnosima Beograda i Prištine neophodna je politička volja i hrabrost na kompromis. Srbija je spremna da dijalog uspe, ali ne na poniženje i dvostruke standarde. Nadam se da će dijalog dovesti do pravednog i trajnog rešenja, i da ćemo se svi okrenuti budućnosti“, rekao je Dačić.

Dačić je dodao da Srbija vidi dijalog kao jedini način za iznalaženje održivih rešenja za probleme stanovništva na KiM.

Dačić je dodao i da se Srbija protivi svakom jednostranom potezu
, poput toga što je Kosovo tražilo međunarodni broj preko Albanije iako se pregovori o tome još vode.

"Srbija ima usaglašenu državnu politiku, baziranu na komproimisu i odbrani državnih interesa uz uvažavanje prava i Srba i Albanaca“, rekao je Dačić i dodao da Srbija nastavlja da traži mirodljubivo rešenje kroz dijalog s Prištinom.

Dačić je istakao da učešće Srbije u dijalogu u Briselu i eventualni dogovor ne znači da će Srbija priznati jednostranu nezavisnost Kosovo.

"Želim da jasno kažem da Srbija svojim učešćem u dijalogu neće promeniti svoj stav da neće priznati jednostranu nezavisnost Kosova. Dijalog je statusno neutralan i nijedan dogovor koji će u Briselu biti postignut neće voditi našem priznavanju Kosova", rekao je premijer Srbije.

Dačić je rekao da Srbija zemljama koje nisu priznale jednostranu nezavisnost Kosova želi da poruči da neće promeniti svoj stav i da im zahvali što nisu priznale Kosovo.

Premijer je rekao i da Srbija UNMIK vidi kao ključan faktor za uspostavljanje mira i stabilnosti na Kosovu i da snažno podržava njegove aktivnosti.

Dačić je naglasio da bez zaštite nealbanaca "projektovani cilj bezbednog multinacionalnog društva" neće biti moguć.

"Neophodno je da Unmik ostane na Kosovu, u adekvatnom sastavu, kako bi se efikasno informisao Savet bezbednosti UN, pošto oni imaju veliku ulogu u nalaženju rešenja na Kosovu“,
rekao je Dačić u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti.

Govoreći o stanju na Kosovu, premijer je rekao da se i pored višegodišnjeg međunarodnog prisustva Srbi na Kosovu i dalje suočavaju sa ograničavanjem slobode kretanja, da im je ugrožena bezbednost.

Dačić je naveo da "faktografski podaci" reflektuju osetljiv položaj Srba na terenu i značajne izazove.

"Devet godina od martovskog pogroma u kome je uništeno više od 150 objekata Srpske pravoslavne crkve od koga su 34 iz srednjeg veka, a neki su pod zaštitom Uneska, niko nije kažnjen", rekao je Dačić i dodao da su u pogromu učestvovale hiljade ljudi.

Dačić je rekao da Srbija traži ponovnu istragu koja bi dovela do vinovnika, ali i inspiratora zločina.

Premijer je rekao i da je praktično zaustavljen povratak raseljenih na Kosovo i da je u proteklim mesecima povećan broj međuetničkih incidenata što, kako je naveo, dodatno pogoršava uslove za povratak.

"U januaru su oštećena ili uništena 102 nadgrobna spomenika na pravoslavnim grobljima, a nema osumnjičenih niti kažnjenih", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je ocenio da "etnički zločini niskog intenziteta" doprinose daljem smanjenju slobode kretanja manjinskih zajednica, a ukazao je i da su učestali slučajevi privođenja Srba na Kosovu bez jasnih razloga.

Kao primer je naveo prebijanje 11 srpskih mladića koje je kosovska policija privela u Gračanici u decembru prošle godine.

(Izvor: B92)

Pogledajte još