"Interkontinentalu" se namerno obara cena

Ugovor o licenci i menadžmentu, koji smo potpisali u oktobru, ne zadire u svojinske odnose društvene imovine kompanije „Internacional CG”, već se odnosio na tekuće poslovanje. Ovim rečima Milorad Savićević, bivši generalni direktor Kompanije Internacional CG demantuje saopštenje sadašnjeg direktora kompanije Vladimira Gajića da je potpisao štetan ugovor sa britanskom hotelskom grupacijom „Interkontinental”.

Savićević se prvi put oglasio posle smenjivanja s mesta generalnog direktora. Prema njegovim rečima u međuvremenu je očekivao odluku Vrhovnog suda, ali pošto nje još nema, morao je da se oglasi, jer, kako kaže, prozivke su u poslednjih desetak dana prevršile svaku meru. Kao što je poznato, nakon što je britanska hotelska grupacija saopštila da oduzima licencu beogradskom "Interkontinentalu", direktor kompanije ICG Vladimir Gajić je izjavio da Upravni odbor kompanije ICG, kao ni Agencija za privatizaciju, nisu dali saglasnost za potpisivanje ugovora sa Britancima. Gajić smatra da je taj ugovor pravno ništavan, pošto bi omogućio pravo preče kupovine i stavljanje beogradskog Interkontinentala pod hipeteku, čime bi, dakle, bila onemogućena slobodna konkurencija među budućim potencijalnim kupcima hotela. Međutim, Milorad Savićević tvrdi da je novo rukovodstvo ICG raskinulo veoma povoljan ugovor sa lancem „Interkontinetal” zbog čega je naš hotel i izbrisan iz spiska hotela tog lanca. Pozadina svega je, tvrdi Savićević, da se tek sada radi namerno obezvređivanje hotela i kompanije ICG. „Samo zlonamerni i nekvalifikovani ljudi, koji imaju zadatak da prikriveno ruše "Geneks" i njegove kapacitete, mogu izazvati raskid ugovora, podnositi krivične prijave i lažno informisati javnost”, tvrdi Savićević.

Prema njemu, sadašnje rukovodstvo nije dalo nikakvu analizu štetnosti Ugovora koji pominju, već iznosi samo svoje neargumentovane stavove. Savićević, naime, tvrdi da je ugovor o licenci sa londonskim Interkontinentalom odobrio Upravni odbor ICG tako što je utvrđeno da ne postoji zakonska nadležnost Agencije za privatizaciju da odobrava ugovore o licenci i menadžmentu. Taj akt, kaže Savićević, ne zadire u svojinske odnose društvene imovine ICG već se odnosi na tekuće poslovanje. „Mnogi međunarodni stručnjaci koje smo konsultovali smatrali su da je neophodno prvo srediti hotel, što bi značilo podizanje njegove cene na 65 do 70 miliona evra pri predstojećoj prodaji”, kaže Savićević pojašnjavajući da je ugovor o licenci upravo predviđao obnovu hotela i menadžmenta, a za to je već bio spreman kredit Evropske banke za obnovu i razvoj od 22 miliona evra. Smatra se da sada, kada "Interkontinental" izgubi licencu, njegova cena će pasti na oko 40 miliona evra, što nekome, prema rečima, Savićevića, očigledno i odgovara. (“Pregled”)

Pogledajte još