Vodu sa arsenom pije 800.000 ljudi u Vojvodini!

On je rekao da je voda za piće u Vojvodini uvek bila najlošijeg kvaliteta u Srbiji, te da sličan problem postoji i u Mađarskoj, pa je u saradnji sa mađarskim partnerom pokrenut projekat poboljšanja kvaliteta vode koji se finansira iz IPA fondova međugranične saradnje Srbije i Mađarske.

"U najvećem delu Vojvodine za piće se koriste podzemne vode koje su lošeg kvaliteta, u njima ima arsena koji je kancerogen, natrijuma koji nije toksičan, ali koji u vodu donosi previše soli koja bitno utiče na krvni pritisak ljudi",
rekao je Dalmacija.

On je dodao da voda za piće u Vojvodini ima i povišen procenat gvožđa i mangana, kao i amonijaka koji utiče na razvoj mikroorganizama u cevovodima.

Po Dalmacijinim rečima u pijaćoj vodi arsena ima na području Srednjeg Banata, u delu oko Subotice, Sombora, Bačke Palanke, Šida i u manjem delu u okolini Kovina.

"Uradili smo projekat po kome bi u periodu od šest - sedam godina rešili problem sa arsenom u vodi, a za ukupno 20 godina kompletan problem vode u Vojvodini bi bio rešen", istakao je Dalmacija.

On je dodao da je za rešavanje problema kvaliteta vode u celoj pokrajini potrebno oko 700 miliona evra, dok bi za rešavanje problema sa arsenom bilo potrebno 400 miliona evra.

(Izvor: 021, agencije)

Pogledajte još