Oduzimanje imovine tek posle presude

Država ubuduće neće pokretati finansijske istrage prilikom oduzimanja imovine kriminalcima ako vrednost onoga što su stekli nezakonitim aktivnostima ne prelazi milion i po dinara, pišu "Novosti".

Ovo je jedna od najvažnijih novina koju donose izmene Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnim aktivnostima, koje će se u četvrtak naći pred poslanicima.

Druga važna novost, po rečima prof. Milana Škulića, člana radne grupe za izradu zakona, jeste da postupak trajnog oduzimanja ne može početi sve dok presuda u krivičnom postupku protiv određenog lica ne postane pravosnažna.

“Do sada je to bilo moguće već podizanjem optužnice, čime je kršena prezumpcija nevinosti. Sada tužilac podnosi zahtev za trajno oduzimanje imovine proistekle iz krivičnog dela u roku od tri meseca od dostavljanja pravosnažne osuđujuće presude”, kaže prof. Milan Škulić, član radne grupe za izradu zakona, prenose Večernje novosti.

Pored organizovanog kriminala i teške korupcije, proizvodnje i trgovine drogom, krivičnih dela protiv čovečnosti i protiv privrede, ubuduće će povod za oduzimanje moći da budu i otmica i iznuda, prevara, prouzrokovanje lažnog stečaja, oštećenje poverilaca, zloupotreba položaja odgovornog lica, zloupotreba u javnim nabavkama i - dogovaranje ishoda takmičenja.

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom dobija veća ovlašćenja, pa će sada moći da prodaje pokretnosti po hitnom postupku, ako postoji opasnost da one propadnu, a novac će biti uplaćivan na poseban račun.

“Osim što upravlja oduzetom imovinom, vrši njenu procenu i vodi evidenciju o njoj, Direkcija će upravljati i imovinom koja je trajno oduzeta i posle pravosnažnosti rešenja o trajnom oduzimanju”, kaže direktorka Direkcije Biljana Pavlović, pišu Novosti.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još