Hapšenja zbog malverzacija u Razvojnoj banci Vojvodine

Oni se terete da su odobravali kredite mimo zakona i procedura banke.

Protiv bivših predsednika IO Srđana Petrovića i Biljane Jovanović, bivšeg direktora Sektora za poslovanje sa privredom Slobodana Bajina, kao i Dušana Borovice, vlasnika 10 preduzeća za transport i održavanje puteva Dušan Borovica, koji je od ranije u pritvoru, biće podneta krivična prijava.

Privedeni čelnici RBV se sumnjiče da su Borovicinim preduzećima od 2009. do 2012. godine odobrili nekoliko destina kredita u ukupnom iznosu od 25 miliona evra bez adekvatnih bankarskih garancija.

Odobreno je 45 plasmana bez adekvatnih sredstava obezbeđenja privrednim društvima "Borovica transport", "Borovica transport-put", "Panonija putevi", "Sremski putevi", "Putevi", "Hidrograđevinar", "Dunav grupa agregati", "Vojvodinaput-Zrenjanin", "Napredak" i "Rumatrans", navodi se u saopštenju policije dostavljenom B92.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Za sada nema informacija o tome da li postoji veza između današnjeg i ranijih hapšenja osumnjičenih u aferama koje je pokrenula nova vlast. Ipak, jedno je sigurno - novac je izvlačen na sličan način kao i u Agrobanci - firme su uzimale kredite bez ikakve namere da vrate novac.

Akciju privođenja sproveli su pripadnici Radne grupe Uprave kriminalističke policije.


Izvor: Tanjug/B92/ RTS

Pogledajte još