Sat za našu planetu

Akciji "Sat za našu planetu" u organizaciji Svetskog fonda za prirodu priključuje se i naša zemlja simboličnim isključivanjem rasvete i dekorativnog osvetljenja na jedan sat od 20.30 do 21.30. časova. Akcija se organizuje sedmi put u svetu i peti put u Srbiji, a centralne manifestacije ove godine u Srbiji biće održane od 20 časova u Beogradu u Studentskom parku, Novom Sadu na Trgu Slobode i u Nišu u parku Svetog Save.

Javne ustanove i građani učešćem u najznačajnijem svetskom događaju te vrste, ukazaće na štetnost uticaja čoveka na klimu i posledice prekomerne potrošnje ograničenih prirodnih resursa.

U Beogradu će svetla isključiti Stari dvor, Skupština Srbije, Narodna biblioteka Srbije, spomenik "Pobednik" na Kelemegdanu, kula "Nebojša", hram Svetog Save, crkva Svetog Marka, Ruska crkva, Etnografski muzej, Trg Republike, muzeji "Nikole Tesle" i "Kneginje Ljubice" i svi mostovi.

Direktorka Svetskog fonda prirode za Srbiju Duška Dimović pozvala je zainteresovane Beograđane da dođu na Studentski trg.

Ona ističe da je oko 1.000 volontera pripremalo akciju čitav mesec, a ove godine i neki političari su se priključili akciji sa zanimljivim idejama.

Globalne procene su da je prošle godine ušteda struje iznosila od 10 do 15 odsto, zavisno od države do države. Međutim, nema podataka koliko je ušteđeno u Srbiji.

Akcija je, inače, prvi put održana 2007. godine u Sidneju uz učešće od 2,2 miliona ljudi.

Ove godine očekuje se učešće oko 152 zemalja iz 7.000 gradova i 200 miliona učesnika sa svih sedam kontinenata, dok je prošle godine u toj akciji učestvovalo 140 zemalja sveta, više od 6.000 gradova i opština i oko 1,8 milijardi ljudi.

RTS

Pogledajte još