Novi Sad: Hiljade prevarenih stanara

U ovom udruženju takođe navode da je pravda u njihovom slučaju nedostižna, jer protiv desetine investitora istraga još nije ni pokrenuta, uprkos brojnim dokazima i svedocima.

Primera radi, jedna Novosađanka ostala bez tri stana i oko 100.000 evra. Trojica investitora su je prevarila i sada, pet godina kasnije, živi u strahu i iznajmljenom stanu.

"Plašim ih se jako i ne smem da preduzimam nikakve ozbiljnije sankcije. Čak sam čula da mogu moja deca i unuci da nestanu. Ništa ja nemam, ni dinara, sve sam dala, a ništa od njih dobila nisam", kaže prevarena Novosađanka.

Nekoliko metara pod zemljom, u atomskom skloništu, Nenad Pejin iz Udruženja oštećenih kupaca nekretnina čuva dokaze o nesuđenim vlasnicima stanova na teritoriji Novog Sada i okoline. Tvrdi da je prevareno oko tri hiljade ljudi, kao i da je mnogo više prevaranata nego privedenih pravdi.

"Pretpostavlja se da ih ima još mnogo, oko 90 do 100 prevaranata. Podneli smo krivične prijave, protiv nekih samo jednu, a protiv nekih i 100 privatnih tužbi. Naše prijave su u dosta slučaja bile odbačene, kao da je to neka šala. Očajni smo", kaže Pejin.

Novi Sad ima registar investitora. To su takozvane bele i crne liste onih kojima bi trebalo, ili ne bi trebalo, ukazati poverenje i novac. Brane Raković, načelnik Uprave za urbanizam, ima savet za stare i nove kupce, ali on nije optimističan.

"Oni bi jedino mogli sami da se organizuju, završe to, preko nekog postupka legalizacije koji je verovatno u toku, i da tako privedu priču kraju. Većina tih investitora, barem koliko ja znam, nažalost, te zgrade neće nikada završiti. Ljudi treba dobro da se zamisle ako neko prodaje stan 20 odsto jeftinije nego što je tržišna cena, to je odmah sumnjivo", kaže Raković.

U sudu je B92 rečeno da ne postoji statistika o broju predmeta koji se vode protiv investitora, jer se ova dela kvalifikuju kao prevare ili kao zloupotrebe službenog položaja. Dobra vest je da je smanjenje potražnje stanova pre nekoliko godina smanjilo i broj prevara, ali to nije uteha onima koji su već dali sve kako bi imali na svoje ime uknjižen krov nad glavom.

Izvor: B92

Pogledajte još