Azotara: Pritvor do 30 dana za osumnjičene

Protiv svih osumnjičenih, tužilaštvo je donelo naredbu o proširenju istrage zbog sumnje da su zloupotrebama u vezi sa prodajom regresiranog mineralnog đubriva oštetili to preduzeće za više od 400 miliona dinara, a državni bužet za 70 miliona dinara, rekao je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

Ovo je nastavak istrage koja je pokrenuta 24. novembra prošle godine, koja je od tada proširena u još dva navrata.

Po odluci sudije za prethodni postupak u pritvoru će biti komercijalni direktor HIP "Azotare" Pančevo Vlada Krković, direktor novosadskog "GB Frigologistika" Branko Jurišić, vlasnik "GB Frigologistika" Slavko Guberinić i odgovorno lice u preduzeću "Agronorma" Radivoje Božović iz Sremske Kamenice.

U pritvoru će biti i vlasnik preduzeća "Makota" Dragi Stojaković iz Novog Sada, vlasnik preduzeća "MAT" iz Novog Sada Dragi Popin, vlasnik preduzeća "Agro bosman" iz Novog Sada Milisav Filipić, odgovorno lice u preduzećima "Agro fiš trejd" i "Anos" iz Subotice Saša Ostojić, direktor preduzeća "Jokom" iz Beograda Bojan Joksimović, kao i direktorka preduzeća "Polet plus" iz Bora Danojla Matijašević, rekao je Radisavljević.

On je napomenuo da tužilaštvo nije tražilo da se pritvor odredi vlasniku i direktoru preduzeća "Neno trejd" Zoranu Mijajloviću iz Vrbasa i vlasniku preduzeća "Alero union" iz Vrbasa Savu Roganoviću, jer je posle saslušanja zaključilo da za to nema razloga.

Protiv njih će biti sprovedena istraga zbog sumnje da su od maja 2010. do aprila 2011. kao odgovorna lica u pomenutim preduzećima oštetili budžet Srbije neosnovanim korišćenjem sredstava namenjenih za regresiranje mineralnih đubriva po uredbama Vlade Srbije, kao i "Azotaru" po osnovu neplaćanja preuzetih regresiranih i neregresiranih mineralnih đubriva. Sumnja se da je na taj način, budžet Srbije oštećen za oko 70 miliona dinara, a "Azorara" za više od 400 miliona dinara.

Tužilaštvo je krajem novembra prošle godine, zbog nezakonite prodaje regresiranog mineralnog đubriva pokrenulo istragu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina, vlasnika konsultantske kuće "Ces mekon" Zvonimira Nikezića i još sedam osumnjičenih. Kasnije je istraga u dva navrata proširena hapšenjem još deset osoba.

Pre mesec i po dana kao svedoci u istrazi koju vodi tužilaštvo za organizovani kriminal saslušani su predsednik izvršnog odbora Demokratske stranke Dušan Elezović i generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Izvor: B92 / Tanjug

Pogledajte još