Dačić sprečio krah pregovora

Runda pregovora koja se u sredu u Briselu pretvorila u maratonske razgovore od ujutro do duboko u noć bila je planirana i kao poslednja. Za "Blic" u diplomatskim krugovima u Briselu kažu da je tada trebalo sve i da se završi.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton došla je sa gotovim rešenjem za sever Kosova, odnosno zajednicu opština, na kojoj insistira Beograd, piše ovaj list.

"Premijer Srbije odbio je da potpiše taj sporazum, a Eštonova je u jednom trenutku bila spremna da proglasi krah pregovora. Ne bih da zalazim da li je Priština mogla da popusti u nekim rešenjima, odnosno ko je mogao biti konstruktivniji, ali ne treba da se sumnja ko bi bio prozvan kao krivac za neuspele pregovore - to je Srbija", kaže izvor.

On dodaje da je očito da je premijer Srbije Ivica Dačić bio svestan činjenice da bi odgovornost bila samo na Beogradu koji nije prihvatio ponuđeno.

"Premijer Srbije založio se da Ketrin Ešton ne prekida pregovore, već da se sve odloži do 2. aprila", ističe izvor "Blica" iz Brisela.

Kako saznaje ovaj list, pregovaračima je u Briselu bio ponuđen konačni sporazum koji je, međutim, sadržao manje i od onoga za šta je ocenjivano da je već dogovoreno tokom prethodnih šest rundi pregovora. Sagovornik iz Brisela kaže da je ponuđeno rešenje za zajednicu srpskih opština - minimalističko.

"Počev od imena, jer je predloženo da se zove asocijacija opština, bez ovlašćenja, a jedini nivo odgovornosti je - turizam. Ovlašćenja opština ostaju kao u predlogu Martija Ahtisarija",
dodaje taj izvor.

Juče u Vladi Srbije nije bilo moguće saznati u kom će pravcu dejstvovati državni vrh. Ostaje ono što je rečeno i na sednici Vlade u četvrtak - ponuđeno rešenje je neprihvatljivo.

U Vladi Srbije juče nije bilo moguće dobiti ni predlog sporazuma Brisela. I u Prištini tvrde da su samo delimično obavešteni o dijalogu Beograda i Prištine.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još