Srbiji nedostaje jasna kulturna politika

Glumica Mirjana Karanović smatra da je odnos srpske države prema kulturi direktno uništavanje nacionalnih interesa, da je reč kultura postala nešto pogrdno, pa se postavlja pitanje da li je uopšte i potrebna.

"Kultura je obezvređena, jer se vidi kao delatnost malog broja ljudi koja je bez značaja za ostatak naroda. Stav je takav da bi to nama neko drugi trebalo da omogući, a mi da na tome prištedimo", kazala je Karanović.

Ona je istakla da svi koji se bave kulturom predugo žive u iščekivanju da se uspostavi neki kulturni model i neka pravila prema kojima će taj sistem funkcionisati i da ne zna koliko dugo će još na to moći da se čeka.

Profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Milena Dragićević-Šešić smatra da ljudima od struke treba dati ključnu ulogu u donošenju odluka, a kao problem kulturnog sistema u Srbiji istakla je to što je on centralizovan i "Beogradizovan".

Ona je istakla da za razliku od pojedinih razvijenih evropskih zemalja, koje imaju četvorogodišnje planove kulturnog finansiranja, Srbija nema jasnu kulturnu strategiju.

"Srbija nema nezavisne fondove za finasiranje kulture, koji su praksa u većini država. Ti fondovi se finansiraju od poreza za igre na sreću, alkohol ili cigarete",
kazala je Šešić.

Tribinu posvećenu kulturnoj politici u Srbiji organizovala je Liberalno demokratska partija.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još