Izrael veruje u Srbiju: Predstoji nam ekonomski bum

Srbija ima toliko neverovatnih mogućnosti da će uspeti da prebrodi i ovu krizu u kojoj se sada našla, uprkos ekonomskoj krizi i povezivanju pitanja evrointegracija i problema Kosova, kaže u intervju za Kurir Josef Levi, ambasador Izraela u Beogradu.

Na pitanje šta Srbija može da nauči iz iskustva Izraela, iz konflikta s Palestinom, imajući u vidu problem Kosova, Levi kaže da su to dva različita konflikta i po svojoj prirodi i istoriji i po međunarodnim okolnostima.

- Sličnost je princip u koji veruju i Srbija i Izrael, a to je da se konflikti mogu rešiti jedino za pregovaračkim stolom, a ne jednostranim potezima. Svi drugi aspekti su različiti. Mi nismo protiv palestinske države i pozivamo ih da formiraju svoju domovinu kroz dijalog sa Izraelom a ne mimo Izraela, kao što su dosad činili - kaže on.

Šeik Muhamed bin Zajed el Nahjan iz Abu Dabija je već došao u Srbiju i interesuje ga isto - voda, poljoprivreda...?

- Moram da čestitam vašim političarima na toj inicijativi. Istina je da sam želeo da mi prvi uđemo u tu oblast, ali ima dosta prostora i za nas. Mi uvozimo smrznuto meso iz Argentine, a Srbija nam je bliža i meso je odlično. Vi ste odlična lokacija u centru Evrope. Imate neverovatne ljudske resurse: Srbi su među najboljim inženjerima, radnicima, naučnicima. Sve to mora da dovede do ekonomskog uskrsnuća, do ekonomskog čuda. Prosto mora. Ako se to ne desi, onda činite zločin sami nad sobom. Istinski verujem da će za nekoliko godina vaša zemlja doživeti svoj bum.
Kurir

Pogledajte još