Sajber rat Severne i Južne Koreje: Pjongjang ima tim sajber ratnika!

Pre nekoliko dana 32.000 kompjutera i serveri tri velike južnokorejske TV mreže i tri banke bili su žrtve hakerskog napada koji je rezultirao prekidom komunikacija i elektronskog bankarstva. Poreklo ovih napada se neće pouzdano utvrditi nedeljama, ali, iako nemaju dokaze, južnokorejske vlasti tvrde da su hakeri iz Severne Koreje povezujući ove incidente sa sličnima 2009. godine, prenosi američki "Fox News" pisanje AP-a.

Na prvi pogled, čini se sasvim nemogućim da siromašna Severna Koreja, skoro potpuno lišena pristupa Internetu, može da na taj način da preti Južnoj Koreji koja je lider u IT tehnologijama i telekomunikacija. Na primer, Severna Koreja je u 2011. godini imala bruto godišnji proizvod po glavi stanovnika svega 1.152 dolara, dok su "komšije" imale skoro 22 puta više - 22.200 dolara.

Međutim, Severna Koreja u poslednjih par godina ulaže u nauku i tehnologiju, pa su tako u decembru naučnici lansirali satelit u svemir pomoću rakete, a u februaru je izvršen i treći po redu podzemni nuklearni test. Tako sve popularnije postaju i IT tehnologije, pa je Severna Koreja čak i razvila svoj operativni sistem "Red Star". Takođe, severnokorejski režim postaje sve zainteresovaniji i za gedžete i softvere, pa se u prodaju našao kineski tablet, kao i softveri za komponovanje muzike i kulinarstvo.

"Zakleti neprijatelji" Severne Koreje - Južna Koreja i SAD, uvereni su da se iza ove naizgled "tehnološki zatvorene zemlje" krije pravo leglo hakera koji su veštiji čak i od Kineza. Oni tvrde da se severnokorejski studenti obučavaju u školama za sajber rat.

Postojanje hakera-sajber ratnika potvrđuje i Kim Heung-kvang koji ih je lično obučavao čak dve decenije u granu Hamhung. On je 2003. napustio zemlju, ali tvrdi da se i danas studenti šalju na školovanje u Kinu i Rusiju gde se obučavaju za ovaj najmoderniji vid ratovanja.

Takođe, Heung-kvang kaže, kako prenosi AP, da je 2009. severnokorejski vođa Kim Džong Il lično naredio povećanje broja sajber ratnika na 3.000, a da je danas taj broj neuporedivo veći. Ono što on sa sigurnošću potvrđuje jeste da Severna Koreja definitivno ima kapacitete za cyber napade i da su njene mete SAD i Južna Koreja.

S druge strane, kako kaže profesor sa Unverziteta u Seulu sa katedre sajber odbranje, "Severna Koreja nema šta da izgubi u sajber ratu, jer, čak i da se potvrdi da oni to zaista rade, Južna Koreja neće imati metu za adekvatnu osvetu".

Pogledajte još