Nevin 22 godine u zatvoru, doživeo srčani udar pošto je oslobođen

Manje od 48 sati nakon što je “okusio” slobodu, Ranta je doživeo težak infarkt i morao je da bude prebačen u njujoršku bolnicu, javlja CNN.
- Pokušavamo da shvatimo sve što se dogodilo. On se oseća dobro. Odlično - rekla je žena koja se predstavila kao Rantina nećaka.

Njegov advokat je objasnio da se nalazi na kardiologiji i da su lekari stabilizovali njegovo stanje. Ostaće u bolnici dok lekari ne reše problem zakrešenja arterija, saopštio je advokat Pjer Sasman.

- Nagomilana trauma zbog toga što je bio lažno osuđen i zatvoren uporedo s emocionalnim uzbuđenjem zbog oslobađanja imali su strahovit uticaj na njegovo zdravlje - pojasnio je advokat.

Prilikom izlaska iz zatvora, našao se u zagrljaju bližnjih, među kojima je bilo onih koji su bili deca kad je osuđen.
- Trenutno se osećam kao da plivam pod vodom - rekao je on novinarima.

Ranta je osuđen na 37,5 godina za ubistvo rabina Časkela Verzbergera u Bruklinu 1990. godine., iako nije bilo dovoljno fizičkih dokaza koji bi ga doveli u vezu sa zločinom.

Okružni tužilac je ponovo otvorio njegov slučaj 2012. godine u okviru preispitivanja sumnjivih slučajeva. Tužilac je otkrio čitav niz neopravilnosti u vođenju istrage, naročito u metodama detektiva Luisa Skarčele, koji je vodio slučaj.
Svedok koji je u to vreme imao samo 13 godina ispričao je da mu je detektiv rekao da prilikom identifikacije “izabere momka s velikim nosem”.

Četri godine pošto je Ranta osuđem, policiji se javila žena koja je rekla da je njen muž priznao zločin dva meseca pre nego nego što je poginuo u saobraćajnoj nesreći. Sudija je na novom saslušanju 1996. održanom posle izricanja presude zaključio da dotična žena nije pouzdan svedok jer je bila narkomanka.

- Otpočetka sam govorio da nemam nikakve veze s ovim slučajem - rekao je Ranta.
Nakon oslobađanja bio je sa svojom porodicom, uključujući i trudnu ćerku koja je u vreme njegog hapšenja imala samo dve godine.

Blic, CNN

Pogledajte još