Španski "El Pais" uporedio Merkelovu sa Hitlerom

U kolumni, koja je osvanula na sajtu lista i u regionalnom izdanju za oblast Andaluzije, ekonomista Huan Torez Lopes sa Univerziteta u Sevilji napisao je da je "Merkelova, poput Hitlera, proglasila rat ostatku kontinenta, ovog puta kako bi Nemačkoj očuvala svoj vitalni ekonomski prostor".

"Ona nas kažnjava kako bi zaštitila svoje velike kompanije i banke i kako bi sakrila od birača sramnu činjenicu da je linija siromaštva u njenoj zemlji dostigla najviši nivo u poslednjih 20 godina, da 25 odsto zaposlenih zarađuje manje od 9.15 eura po satu i da polovina stanovništva čini mizernih jedan odsto bogatstva nacije", napisao je španski ekonomista.

Pošto je kolumna izazvala burne reakcije na internetu, "El Pais" je odlučio da je ukloni sa svog veb sajta i uputi izvinjenje.

"'El Pais' je povukao članak 'Nemačka protiv Evrope' jer sadrži izjave koje list smatra neprimerenim", navedeno je u saopštenju španskog lista koje prenosi Frans pres.

List, takođe, ističe da su stavovi koje je ekonomista Torez Lopes izneo "samo njegovi".

Članak je izazvao i komentare nemačkih novinara, pa je tako šef biroa nemačkog "Špigla" u Parizu Matije von Roh napisao na svom tviter nalogu da je "suludo i neodgovorno" upoređivati Merkelovu sa Hitlerom, a da njenu politiku može svako da kritikuje.

Kako navodi "Dojče vele", Nemačka izdvaja najveće sume novca u pomoći prezaduženim državama Evropske unije. Uprkos tome, Nemačka je na udaru kritika u mnogim članicama Unije, kojima je pomoć neophodna, a najviše kritika upućeno je Merkelovoj.

"Angela Merkel više ne može da ih gleda, fotomontaže na kojima se pojavljuje u Š-uniformi ili sa Hitlerovim brčićima. Od početka krize evra protivnici navodno nemačkog 'diktata štednje' uvek iznova koriste poređenja sa nacistima", navodi "Dojče vele".

U Španiji, za razliku od Italije ili Grčke, nikada do sada nije bilo antinemačkih neprijateljskih slika, podseća španski politikolog Fernando Valespin.

"Španci su uvek prijateljski gledali na Nemce. Ipak, Španci su i te kako deprimirani zbog višegodišnje politike štednje bez vidljivih uspeha", kaže Valespin, a prenosi "Dojče vele".

Blic, Tanjug

Pogledajte još