Nemačka: Kosovo u UN, uslov manje Srbiji za dobijanje datuma

To je rekao spoljnopolitički savetnik poslaničke grupe vladajuće CDU-CSU u nemačkom Bundestagu, Hans Joahim Falenski.

"Najvažnije je da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, koja bi otvorila put za međusobno uvažavanje, što bi kasnije uključilo i srpski pristanak na stolicu Kosova u UN. Ukoliko bi došlo do ovakvog razvoja situacije, mi bismo u Bundestagu bili spremni da tolerišemo neispunjavanje nekih postavljenih dodatnih uslova", rekao je Falenski za "Politiku".

Na pitanje u kojoj meri se poklapa sadašnje zaoštravanje stavova Demohrišćanske i Hrišćansko-socijalne unije (CDU-CSU) oko uslova postavljenih Srbiji sa stavovima vlade u Berlinu i ministarstva spoljnih poslova, on je rekao da je odlučujuća reč poslanika.

"Poslednju reč u vezi sa nemačkim pristankom ili odbijanjem dodele datuma Srbiji neće dati kabinet (vlade), ni ministarstvo spoljnih poslova, već mi, poslanici", rekao je Falenski.

Na pitanje "Politike" o stavu nemačke vlade o uslovima demohrišćanskih poslanika, ministarstvo spoljnih poslova je u zvaničnom dopisu redakciji saopštilo da vlada ne komentariše izjave iz parlamentarnog okruženja.

"Savezna vlada (Nemačke) obavestila je vladu Srbije da je zakonom obavezana da u pogledu eventualne saglasnosti o početku pregovora deluje u saglasnosti sa odlukama Bundestaga, pa da je stoga mišljenje nemačkog Bundestaga od velikog znača", navedeno je u odgovoru nemačkog ministarstva.

(Izvor: B92)

Pogledajte još