Neizvesnost oko Lisabonskog sporazuma u Češkoj do jeseni

PRAG, 6. maja 2009. (Beta) - Senat češkog parlamenta počeo je danas raspravu o ratifikaciji Lisabonskog sporazuma sa velikim izgledima da prođe, kao što je usvojen već u donjem domu, ali njegova definitvna sudbina je u rukama evroskeptičnog češkog predsednika Vaclava Klausa i neizvesna bar do jeseni.

Vlada češkog premijera Mireka Topolaneka, lidera evroskeptične Građanske demokratske stranke (ODS) čiji poslanici i senatori uglavnom odbijaju Lisabonski sporazum, lobirala je među senatorima i prema opštim očekivanjima danas bi trebalo da se nađe sedam senatora ODS koji bi glasali za sporazum ili makar izašli iz sale da smanje neophodnu većinu, pošto su sve ostale stranke u senatu za.

Premijer Topolanek u ubeđivanju senatora kao dva glavna argumenta koristi to da bez Lisabonskog sporazuma EU neće moći da se proširi na Hrvatsku, Srbiju i druge zemlje zapadnog Balkana, a da će Češka zbog ponovne blamaže, ako uz pad vlade usred predsedništva još minira i sporazum o reformi evropskih institucija, biti gurnuta na periferiju Evrope.

Pogledajte još