Dani odluke: Državni vrh sprema taktiku za osmu rundu pregovora

Ključni politički akteri trebalo bi da usaglase dalji redosled poteza uoči nastavka razgovora 2. aprila, pošto u prethodnoj etapi u Briselu nije bilo pomaka, jer je Evropska unija Beogradu ponudila neprihvatljiv papir, pišu "Novosti".

Naši zvaničnici su pred delikatnim zadatkom: za stolom će morati da se izbore za izvršna ovlašćenja zajednice srpskih opština i istovremeno da izgrade šanse da Srbija u julu dobije datum za početak pregovora sa EU.

Upravo će o toj igri na tankoj žici raspravljati predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić i ostali članovi kabineta.

"Ako se do 16. aprila ne postigne kompromis u dijalogu Srbija će na nastavak evrointegracija morati da sačeka do druge polovine 2014. godine", upozorio je u nedelju premijer Dačić.

On podseća da je insistirao na produžetku dijaloga, ocenivši da se u ovih osam dana ne može mnogo uraditi, osim da se apeluje na kompromis.

"Zaista smo učinili sve, a ja sam lično produžio dijalog. Ketrin Ešton je već bila sakupila fascikle i krenula da proglasi kraj pregovora. Nije sporno reći 'ne', ali ostavimo to junačenje pred našim narodom za trenutak kada nemamo drugog izbora. Zasad pokušajmo da nađemo drugi izbor da ne bismo opet došli u situaciju da Srbija bude optužena za krah pregovora. Mi želimo dogovor, ali da bi se to postiglo mora postojati barem minimum pravednosti za sve strane", rekao je on.

Premijer je za "Novosti" ponovio da će Beograd i dalje insistirati na izvršnim ovlašćenjima za zajednicu srpskih opština.

Prvi potredsednik Vučić apelovao je da se sve snage fokusiraju na rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

"U sedmoj rundi razgovora nije nam bilo ponuđeno ništa, a mi smo ponudili mnoge ustupke, koncesije i kompromise. Nadam se da će nam u nastavku biti ponuđeno bar nešto, jer je tu u interesu i Evrope i regiona. Ako Srbiji bude ponuđeno ništa, ništa ne morate ni da prihvatite niti da odbijete. Besmisleno je o tome i izjašnjavati se", rekao je on.

Osim okupljanja državnog vrha, nije isključeno da se pre nastavka pregovora sastane i Narodna skupština. Formalnog zahteva za sazivanje sednice još nema, ali izvori "Novosti" ne isključuju da će i poslanici većati o nastavku dijaloga.

(Izvor: Večernje novosti)

Pogledajte još