Jašu neosedlane konje - prizivaju proleće

Običaj je oživljen na inicijativu samih meštana, a ove godine je učestvovalo 12 jahača, rekao je Tanjugu direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković.

"Po prvi put se iz štala ove godine izvode neosedlani konji, a po običaju jašu ih mladi momci i dečaci za koje ovo predstavlja svojevrstan ispit zrelosti i hrabrosti jer se zna da nije lako jahati neosedlanog konja", rekao je Stamenković.

On je rekao da se običaj sastoji u tome da se konji u galopu jašu kroz selo dok meštani sve to posmatraju, a najveštiji jahač zatim meštane sela vodi na čašćavanje u svoje domaćinstvo.

Inicijator oživljavanja ovog rituala koji se vekovima prenosio s kolena na koleno u opštini Babušnica je meštanin Gornjeg Striževca Srđan Popović, koji i sam čuva šest konja, a kao mali je upijao priče od svojih dedova o ovom običaju.

Prvi put se ove godine aktivno u organizaciju ovog zaista jedinstvenog događaja uključila i Turistička organizacija Babušnice i opština Babušnica i nastojaćemo da iz godine u godinu ovaj događaj sve više obogaćujemo, jer je reč o manifestaciji koja ima veliki turistički potencijal, kazao je Stamenković.

(Izvor: Novi magazin, Tanjug)

Pogledajte još