Tači: Naši stavovi jednaki sa SAD

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je sedma runda njegovih pregovora u Briselu s premijerom Srbije Ivicom Dačićem bila "maratonska" ali da je on iskazao nameru da se ide napred i istakao da su stavovi Kosova i SAD identični.

Na sednici Vlade Kosova, Tači je ocenio da su stavovi Kosova "izuzetno jasni" i da uvažavaju puno poštovanje Ustava, Zakona o lokalnoj samoupravi, plana Martija Ahtisarija i najviše standarde EU.

"Bila je to dobra mogućnost da idemo napred ka okončanju ili postizanju sporazuma, kako bi se prešlo od faze vekovne konfrontacije Kosova i Srbije, u novu fazu dobrosusedskih odnosa i saradnje. Nadam se da ta šansa nije izgubljena, i da će se to popraviti 2. aprila. Naši stavovi u Briselu su bili, i dalje su u punoj saglasnosti sa stavovima SAD, EU i NATO", kazao je Tači.

On je rekao da će, ukoliko se postigne sporazum, odgovornost preuzeti institucije Kosova, Euleks i NATO. "Za to sam dobio podršku i generalnog sekretara NATO Andersa Foga Rasmusena", rekao je Tači.

(Izvor: B92)

Pogledajte još