Biznismenu iz Banjaluke na hrvatskoj granici oduzeto 450.000 evra

Novac je nađen u nedelju, na graničnom prelazu Stara Gradiška, a protiv tog putnika biće podneta optužnica zbog prekršaja Zakona o eviznom poslovanju, rekla je za TV BN portparol Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić.

Nujić nije potvrdila iznos zadržanog novca, osim da je u "stotinama hiljada evra", niti je iznela identitet privedene osobe.

“Svaka osoba, prilikom prelaska državne granice, s većim iznosom novca, obavezna je to prijaviti carinicima, a mora posjedovati i odgovarajuću dokumentaciju”, pojasnila je Nujić i nije saopćila o kolikoj svoti novca je riječ, kao ni identitet privedene osobe", rekla je ona.

Međutim, Banjalučanin Slobodan Stanković, vlasnik preduzeća "Integral inženjering", potvrdio je da mu je hrvatska policija na granici oduzela novac radi provere porekla novca.

- Istina je da sam, kao privatno lice, u banci u Banjaluci podigao zakonito zarađenu dividendu u nameri da je upotrebim za širenje posla u Srbiji. Potvrdu o poreklu novca trebalo je da, kako nalaže zakon, priložim tamo gde novac i ulažem, dakle u Srbiji. Međutim, policija na hrvatskoj granici odlučila je da proveri poreklo novca koji će potom biti vraćen vlasniku - izjavio je Stanković za banjalučki "Glas Srpske", prenosi Beta.

Stanković tvrdi da se radi o "medijskoj manipulaciji" normalnom procedurom jer u njegovom tom slučaju nema krivičnog dela.

Po navodima "Glasa Srpske", pojedini mediji i novinari, "u pokušaju da nanesu šetu firmi koja uspešno posluje u celoj jugoistočnoj Evropi, plasirali su lažnu informaciju da je Slobodanu Stankoviću 24. marta na graničnom prelazu Stara Gradiška, pri ulasku u Hrvatsku oduzeto navodno sumnjivih 450.000 evra".

Pogledajte još