Hrvatska i CIA kršili embargo za Siriju

Hrvatska i Jordan demantovali su bilo kakvu ulogu u snabdevanju sirijskih pobunjenika oružjem, ali je Međunarodni institut za mirovna istraživanja, potvrdio da je borcima protiv predsednika Sirije Bašara el Asada dostavljeno 3.500 tona vojne opreme.

Na osnovu podataka do kojih je došao Njujork tajms, oružje je sirijskim pobunjenicima dopremljeno sa 160 jordanskih, sirijskih i katarskih aviona, a iz Zagreba je registrovano 35 letova, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Avioni su sletali na jedan aerodrom u blizini Ankare, ali i na više drugih turskih i jordanskih aerodroma, odakle je doturano pobunjenicima.

Posle prvog obelodanjivanja tih podataka 26. februara, Hrvatska je odlučila da iz bezbednosnih razloga povuče svojih 97 vojnika, koji su bili u misiji na Golanskoj visoravni.

Hrvatska i Jordan demantovali su bilo kakvu ulogu u snabdevanju sirijskih pobunjenika oružjem, ali je Međunarodni institut za mirovna istraživanja, koji prati nedozvoljene transfere oružja, potvrdio da je borcima protiv predsednika Sirije Bašara el Asada dostavljeno 3.500 tona vojne opreme.

(Izvor: Kurir)

Pogledajte još