Mladima idoli Tesla, Dačić, Marčelo, Karleuša, Legija, Gadafi, Hemingvej...

Anketa pokazuje da pored osoba iz privatnog života, mladi najviše cene muzičare Boru Đorđevića, Marčela i pevačicu Jelenu Karleušu, piše "Danas".

Maturanti sa tradicionalističkim stavovima kao svoje idole češće navode političare, istorijske ličnosti i vojskovođe - Ivicu Dačića, Milorada Ulemeka Legiju, Gadafija, Putina, Tita, Dragoljuba Mihailovića, ali i Teslu.

S druge strane, srednjoškolci sa netradicionalnim ili blagim tradicionalističkim stavovima cene umetnike kao što su Hemingvej, Milorad Pavić, Gogen, Agata Kristi, dok od političara i istorijskih ličnosti poštuju Tita, Napoleona, Gadafija, Gandija i Zorana Đinđića

Rezultati istraživanja pokazuju da maturanti srednjih škola u Srbiji najveću netrpeljivost osećaju prema Albancima, Romima i Hrvatima, a najbolje prihvataju Ruse, Makedonce i Crnogorce.

Uglavnom nemaju ništa protiv da osoba druge nacionalnosti bude njihov komšija, prijatelj ili drug iz razreda, ali velikom broju maturanata nije drago da im to bude nastavnik, profesor ili vodeći političar.

Najveći otpor kod mladih se javlja pri pomisli sklapanja braka sa osobom druge nacionalnosti. Netrpeljivost je najmanje izražena kod maturanata u Vojvodini, dok je najjača u regionu Beograda, pokazuje istraživanje Bojane Subašić i Bogdane Opačić iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, u kome je učestvovalo 1.733 učenika četvrtog razreda srednjih škola iz 25 gradova u Srbiji.

Slobodno vreme srednjoškolci najviše provode u druženju, izlascima, gledanju televizije i na internetu, a najređe posećuju ustanove kulture. Van školskih aktivnosti, maturanti najčešće pročitaju do tri knjige godišnje. Više od osam knjiga godišnje pročita tek svaki deseti maturant tradicionalnističkih uverenja, dok je taj procenat tri puta veći kod netradicionalno orijentisanih maturanata.

(Izvor: Danas)

Pogledajte još