Hrvatske pasoše kupili članovi bande "Pink Panter", ubice Zorana Đinđića, Šešeljev telohranitelj

List citira reči zaštićenog svedoka USKOK-a pod imenom "Neno" da je bar 20 do 30 pasoša napravljeno za osobe koje je on sam doveo. Godinama su lažni pasoši pronalaženi kod niza poznatih kriminalaca, a Interpol je stalno Hrvatsku prozivao zbog toga, dodaje Jutarnji list.

Prvo je u pitanju bio mostarski kontingent, ali pre nekoliko godina otkrilo se da kriminalci dobijaju nove, originalne pasoše na prave identitete, ali s umetnutom slikom kriminalca. Takav dokument je praktično nemoguće otkriti.

Dugogodišnja istraga, koja je nedavno rezultirala podizanjem optužnice protiv sedam osoba u slučaju “Border”, otkriva kako se to radilo.

Na identitete manje poznatih osoba u Hrvatskoj se podizao rodni list, a zatim su se u nizu hrvatskih ambasada izrađivali dokumenti.

USKOK je optužnicu podigao za 68 slučajeva izrade pasoša, ali je reč samo o onim slučajevima u kojima je kriminalac uhapšen s lažnom pasošem.

Otkriveni su samo pomagači u konzulatima u Tuzli i Sarajevu, a otkriveno je da je grupa falsifikatora imala kontakte i u diplomatskim predstavništvima u Subotici, Beogradu, čak i u Briselu, gde su otkriveni dokumenti na ime Branislava Srdića.

Osobe koje su koristile falsifikovane pasoše po pravilu su bile pripadnici raznih mafijaških klanova s područja bivše Jugoslavije.

Niz osoba kod kojih su pronađeni falsifikovani pasoši dovode se u vezu s naručenim likvidacijama širom Evrope, a među njima su i ljudi odgovorni za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića.

Najveći deo optužbi protiv korisnika lažnih pasoša odnosi se na međunarodnu trgovinu narkotika, i to ogromnih količina.

Manji deo korisnika falsifikovanih pasoša može se posredno dovesti u vezu s političkim ekstremizmom poput pomaganja ratnim zločincima i slično, dodaje list.

(Izvor: Jutarnji list, Fonet, Blic)

Pogledajte još