Pokušajte: Kako da smršate bez rigorozne dijete

Koliko puta ste započinjali dijetu? Tako ste izdržali neko vreme ali ste onda posustali, stare navike su se vratile a uz to i frustriranost zbog činjenice da niste uspeli da istrajete u nameri.

Evo nekoliko ključnih strategija koje će dovesti do promene. Zaboravite snagu volju i samokontrolu i pokušajte sledeće.

Izbalansirajte hranljive materije na tanjiru

Prejedanje često proizlazi iz ishrane koja je siromašna potrebnim hranjivim materijama. Nakon godina unošenja prerađene i rafinisane hrane u kojoj nema dovoljno kvalitetnih sastojaka, telo bi moglo da dođe na modus preživljavanja.

Hormoni tada više nisu uravnoteženi, što može da dovede do nemogućnosti gubitka težine ali i prisustva konstantne želje za hranom.

Neki žude za šećerom, a zapravo treba da uravnoteže unos proteina, zdravih ugljenih hidrata i zdrave masnoće u ishrani. Kad nahranite telo i date mu pravo gorivo, počeće da funkcioniše na dobar način i počeće da radi za vas.

Izbacite potencijalne alergene

Netolerancija na nešto zapravo može da stvori želju za tom hranom. Pokušajte da izbacite hranu za kojom žudite sedam dana i obratite pažnju na ono što se dešava.

Ako primetite simptome odvikavanja (glavobolja, razdražljivost ili intenzivna želja za tom hranom), a zatim se želja smanji, možda ste osetljivi na ovu hranu.

Nahranite srce

Želja za šećerom zna da se javi kao zamena za ljubav i pažnju. Obratite pažnju na svoje potrebe, vratite strast u život. Setite se osećanja koja vam zaista nedostaju, a ne hrane. Čim počnete da se "hranite" ljubavlju, želja za slatkišima će nestati.

Pokažite malo razumevanja prema sebi

Ako ste skloni da mučite sami sebe unutrašnjim glasom koji nikada nije zadovoljan, prvo morate da postanete svesni tog unutrašnjeg "diktatora". Svi imamo glas koji nam upućuje negativne komentare.

Ali, morate da se distancirate od njega. Umesto toga, uputite sebi glas podrške kakav biste uputili detetu. Praktikujte ove mentalne vežbe i ne tešite se kolačima.

(Izvor: Novi magazin, Haber)

Pogledajte još