Pahomije podneo krivičnu prijavu protiv mladića koji tvrdi da je njegova žrtva

Prijave je podneta protiv bivšeg magacionera i bivšeg starešine jedne crkve u Vranju zbog pronevere, objavljeno je na sajtu eprahije u tekstu pod naslovom "Zašto se navodna afera ponovo pokreće i zašto baš sada".

U saopštenju se objašnjavaju okolnosti pod kojima je podneta krivična prijava protiv bivšeg magacionera eparhije koji je u izjavi "Novinama vranjskim" 21. marta optužio vladiku Pahomija da ga je godinama seksualno uznemiravao.

Eprahija je navela da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju juče podnela krivičnu prijavu protiv bivšeg magacionera eparhije N.I. zbog pronevere i zloupotrebe službenog položaja. Kako se navodi, N.I. je razrešen dužnosti magacionera na osnovu odluke eparhijskog upravnog odbora od 11. februara ove godine. Ta odluka stupila je na snagu dva dana kasnije.

"Kako magacioner N.I. nije došao da preda magacin zbog bolovanja na kome se nalazi od 12. februara, formirana je komisija da radi normalnog funkcionisanja magacina izvrši popis, što je završeno 22. februara kada je konstatovan veliki manjak i veliki broj nepravilnosti u radu magacionera", navodi se u saopštenju Eparhije vranjske.

Eparhija je navela da je 21. marta formirala komisiju koja je imala zadatak da prekontroliše poslovanje Crkvene opštine Svete Petke na Šapranačkom groblju u Vranju i da je ta komisija ustanovila mnoge nedostatke u poslovanju cvećare na Špranačkom groblju.

Kao primer se navodi i jedan izveštaj o poslovanju sa jednom firmom gde se pojavljuju fiktivni računi na iznos od više od dva miliona dinara.

Upravni odbor je zato podneo krivičnu prijavu protiv starešine crkve Svete Petke na Šapranačkom groblju, piše u saopštenju ali se ne navodi identitet crkvenog starešine.

U "Novinama vranjskim" je u poslednjem broju objavljena ispovest bivšeg magacionera eparhije vranjske, koji se predstavio pseudonimom, koji tvrdi da ga je vladika Pahomije seksualno uznemiravao od 2004. godine, kada je imao 16 godina, i da se to uznemiravanje nastavilo u narednih devet godina.

Bivši magacioner je u "Novinama vranjskim" naveo da je "odlučio da o tom uznemiravanju više ne ćuti pre godinu dana, kada se o višegodišnjoj agoniji poverio jednom svešteniku koji tada ništa nije preduzeo".

"Novine vranjske" su objavile da je on 20. februara ove godine dao iskaz beogradskoj policiji u Leskovcu, jer nije imao poverenja u vranjsku policiju i da je taj zapisnik predat Osnovnom javnom tužilaštvu u Vranju, gde je u toku proveravanje tačnosti njegovih navoda.

Protiv vladike vranjskog Pahomija je pre 10 godina bio pokrenut sudski proces nakon što je u "Novinama vranjskim" objavljena ispovest četvorice dečaka iz Vranja koji su ga optužili za seksualno uznemiravanje.

Sudsko veće Opštinskog suda u Nišu, gde se proces vodio, oslobodilo je 6.marta 2006. godine vladiku Pahomija optužbi za protivprirodni blud zloupotrebom službenog položaja usled zastarelosti krivičnog gonjenja.

Pogledajte još