Konačno: "Marijin zakon" na dnevnom redu Skupštine

Osim tog zakona, na dnevnom redu je i izbor pet članova Odbora ABPK, formiranje anketnog odbora za analizu trošenja budžetskog novca na KiM i izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, korupcije i drugih posebno teških krivičnih dela i izmene Zakonika o krivičnom postupku.

Sve ukupno, pred poslanicima je 15 tačaka dnevnog reda. Kada je reč o predlogu zakona o posebnim merama za sprečavanje seksualnih delikata nad maloletnicima, i o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, poznatijem kao Marijin zakon, on bi, prema rečima Slobodana Jovanovića, oca devojčice Marije koja je pre tri godine silovana i ubijena, trebalo da osujeti svaki pokušaj silovatelja i pedofila da naškode deci i da ih natera da odustanu od zlih namera.

On je novinarimna u Skupštini Srbije, uoči početka rasprave o Predlogu zakona o posebnim merama za sprečavanje vršenja krivičnih dela protiv polne slobode prema maloletnicima, rekao da taj zakon treba da deluje preventivno i da se bavi uzrocima, a ne posledicama.

On je naveo da njegova ćerka Marija treba da bude poslednje dete prema kojem će se zvati neki ovakav zakon i zahvalio poslanicima, Ministarstvu pravde i Vladi što su našli način da Srbija dobije taj zakon.

Ranije danas skupštinski odbori za pravoduđe i zakonodavstvo i ustavna pitanja, jednoglasno su prihvatili predloženi zakon. Poslanik Srpske naprednme stranke Vladimnir Cvijan, koji je i predsednik skupštinskog odbora za zakonodavstvo i Ustavna pitanja, rekao je novinarima da će taj zakon doprineti bezbednosti građana.

Prema njegovim rečima silovatelji i pedofili će posle odsluženja zatvorske kazne biti pod nadzorom i moraće da se redovno javljaju nadležnim organima, a biće im zabranjen prilaz vrtićima i školama.

Cvijan je najavio i da će biti uspostaavljena posebna evidencija silovatelja i pedofila, sa DNK profilom. "Seksualni predatori više neće moći tako lako da vrše najgnusnija krivična dela", rekao je Cvijan.

On je najavio ukidanje mogućnosti ublažavanja kazni za silovatelje i pedofile, a za one koji se ne budu redovno javljali nadležnim službema, kazne će biti posebno stroge.

Poslanik Demokrastke stranke Slobodan Homen rekao je novinarima u parlamentu da je usvajanje predloženog zakona velika stvar i da u društvu po ključnim temama ne postoje razlike izmedju opozicije i vlasti. On je naveo da je Ministarstvo pravde u prethodnoj Vladi, koju je predvodila DS predvodio pripremilo taj zakon, ali da zbog izbora nije bio usvojem.

Homen je istakao da mu drago što je zakon predložen u neizmenjenom obliku i pozvao sve da glasaju za taj zakon. On je istakao važnost kontrole pedofila i silovatelja nakon odsluženja zatvorske kazne, jer je praksa pokazala da u više od 80 odsto slučajeva oni ponovo vrše ta krivična dela.

(Izvor: B92)

Pogledajte još