Prvi hrvatski gej političar na listi kandidata za Evropski parlament

"Time što sam gej ne mogu se dičiti, ali ni stideti. Ponosim se svojim LGBT aktivizmom u zgodna i nezgodna vremena. Boriti se za sve ljude kako bi bili prihvaćeniji, kreativniji i sretniji smatram svojom moralnom obavezom. Zaštićen, prihvaćen i srećan pojedinac po mom sudu je temelj hrvatskog i evropskog društva", rekao je Hršak za portal H-alter.

On je dodao da su laburisti moderna leva stranka i da je homofobija kažnjiva unutar stranke.

"S laburistima nije bilo problema, jer je polna opredeljenost privatna stvar", kaže Hršak i dodaje da bi u slučaju da bude izabran u EP nastavio s intenzivnom saradnjom s civilnim društvom.

On se osvrnuo i na obećanje Kukuriku koalicije o registrovanom partnerstvu, kazavši kako je to još jedna obmana aktuelne vlasti.

"Samo su prećutali da će prvo tražiti blagoslov Crkve pre nego što parlamentarnom većinom održe reč, a ako ga ne dobiju, da će tužno slegnuti ramenima", kazao je Hršak.

Hršak je redovni profesor na Metalurškom fakultetu u Zagrebu, glavni urednik međunarodnog naučnog časopisa "The Holistic Approach to Environment" i međunarodni ekspert Slovačke državne agencije za istraživanje i razvoj.

Pre njega bio je pokušaj kandidature Vinka Kalinića 2007. godine na listi stranke "Hrvatski zbor" za Sabor, a Kalinić se takodje deklarisao kao gej, prenosi portal Index.hr.

(Izvor: Tanjug, Index)

Pogledajte još