Više mesta nego učenika

BEOGRAD, 06. maj 2009. (FoNet) - Ministar prosvete Žarko Obradović rekao je danas da će kvalifikacioni ispiti za upis u srednje škole, za školsku 2009-2010. godinu, biti 22. i 23. juna, i poručio roditeljima i učenicima da ne brinu zbog upisa, jer ima više mesta u školama nego što će biti kandidata.

"Imamo 88.000 mesta, dok je broj učenika koji završavaju osnovnu školu znatno manji i iznosi 80.500. Biće 7500 mesta više nego što će biti budućih srednjoškolaca", rekao je Obradović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Budući srednjoškolci polagaće kvalifikacioni ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika 22, a iz matematike 23. juna, a dan kasnije će biti objavljeni preliminarni rezultati ispita.

Konačni rezultati kvalifikacionog ispita biće objavljeni 29. juna, prvi upisni krug biće 8. i 9. jula, a drugi 13. jula.

Prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole biće od 5. do 8. juna.

Obradović je naveo da je od danas  u prodaji konkurs za upis u srednju školu.

On je najavio da će test iz matematike imati 17 zadataka, od kojih će 12 biti isti kao u zbirci zadataka, dok će u pet zadataka biti promenjeni samo brojčani iznosi, dok struktura zadataka ostaje ista.

Obradović je rekao da test iz maternjeg jezika ima 20 pitanja, a u oko 40 odsto pitanja biće promenjen redosled tačnih odgovora u odnosu na redosled koji je u zbirci.

"To će pomoći svima da dobijemo realniju listu znanja koja poseduju budući srednjoškolci i pomoći će da se realnije odgovori na njihove želje. Biće manji nesklad između želja i mogućnosti, odnosno znanja koje poseduju", rekao je Obradović.

Koordinator Republičke upisne komisije Radovan Živković rekao je da će ove godine biti otvorena odeljenja sa dva nova obrazovna profila  - modni krojač i tehničar za reciklažu.

Odeljenja za modne krojače biće otvorena u Beogradu, Somboru, Subotici, Zrenjaninu, Smederevu i Leskovcu.

Tehničari za reciklažu obrazovaće se u Subotici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Nišu.

Živković je rekao da je ovaj program aktuelan i treba da pomogne industriju reciklaže.

Pogledajte još