Za nekoliko stotina evra porađaju žene carskim rezom i kad to nije potrebno

U poslednjih desetak godina broj porođaja carskim rezom u Srbiji raste. U 2011. na taj je način rođeno 16.900 beba (26,1 odsto), što je 2.080 beba više nego u 2009. Veliki broj trudnica insistira da se na taj način porodi čak i kad to nije neophodno, pa porođaj hirurškim putem u porodilištima u Srbiji postaje sve popularniji.

Stručnjaci tvrde da nigde na svetu ne postoji legalan porođaj carskim rezom na zahtev žene.

Međutim, podaci Instituta za javno zdravlje “Batut” pokazuju da svake godine imamo oko 2.000 više porođaja završenih carskim rezom, iako je SZO preporučila da bi trebalo da ih ima najviše 15 odsto.

Dr Spaso Anđelić, ginekolog i zamenik direktora Ginekološko-akušerske klinike “Narodni front”, kaže da se pre 20 godina u našoj zemlji radilo 10-11 odsto carskih rezova godišnje.

- Kada se rade carski rezovi, trebalo bi da se i smanji broj smrtnosti beba. Međutim, godinama unazad taj broj ostaje isti, tako da se vidi da se carski rez radi i kome ne treba - objašnjava dr Anđelić.

Nekada se porođaj hirurškim putem završavao samo u izuzetnim situacijama, ako bi bio ugrožen život porodilje ili novorođenčeta. Danas ovu metodu žene često biraju same, uverene da je to sigurniji i bezbolniji način da rode. Praksa je i da žene nalaze akušera koji pristaju da ih za nekoliko stotina evra porodi carskim rezom. I lekarima je lakše da završe operaciju za dvadesetak minuta nego da bdiju nad ženama više od šest sati.

- Ono što kažem svakoj pacijentkinji jeste da carski rez nije opcija koja se bira, već nužnost koja se radi isključivo kada za to postoje medicinski opravdani razlozi - ističe dr Anđelić.

Oporavak od carskog reza traje duže nego nakon klasičnog porođaja. Intenzivni bolovi traju dan-dva. Beba se majci donosi tek posle 24 sata, a u bolnici se nakon carskog reza ostaje najmanje pet dana.

- Carski rez ne boli, ali kada se porodilja probudi, taj bol koji oseća isti je kao i kada se izvadi materica. Smrtnost žene je 10 puta veća nego kada je reč o prirodnom porođaju. U najčešće komplikacije spadaju krvarenje, visoka temperatura, infekcije materice i urinarnog trakta, kao i paraliza creva zbog anestezije - kaže dr Anđelić.

Izvor: S. Todorović za 24sata.rs

Pogledajte još