Srpski “fića” jeftiniji u Češkoj nego u Srbiji

Alo piše da će i pored subvencije države vredne 14 miliona evra, “fijat 500L” koštati više u Srbiji nego u salonima automobila u Češkoj.

Prema zvaničnim podacima sa “Fijatovog” sajta u Češkoj, osnovna verzija evropskog modela “pop fijat 500L”, sa motorom od 1,4 kubika, na akciji košta 269.900 čeških kruna, što prevedeno u evropsku valutu iznosi 10.407 evra. Taj isti model, prema zvaničnim podacima “Fijatovog” sajta u Srbiji, košta 13.490 evra!

Ipak, nije sve tako crno, jer će Srbi uskoro moći da kupuju svog “fiću” po češkoj ceni, ali tek kada država u “Fijat automobile Srbija” (FAS) dodatno uloži 14 miliona evra subvencija za otvaranje novih radnih mesta. Pa čak i tada, “fića” će biti za 500 evra jeftiniji u Češkoj nego kod nas!

U kompaniji “Fijat automobili Srbija” (FAS) juče nisu bili raspoloženi da daju odgovore na pitanja vezana za subvencije države, odnosno FAS za kupovinu “fiće nacionale”.

- Nemam komentar na vaša pitanja. To je zvanični stav kompanije na pitanja vezana za subvencije države - rekla je Aleksandra Ranković, menadžer korporativnih komunikacija FAS-a.

Ekonomista Mahmut Bušatlija ističe da će Srbi na ovaj način platiti “Fijatove” gubitke zbog lošeg poslovanja.

- Ovo su rezultati čuvenog tajnog ugovora države i “Fijata”. Sada je stiglo na naplatu ono što je od 2008. godine tajna. Mi, građani Srbije, plaćamo obećanja koja je država svojevremeno dala italijanskoj kompaniji. Ne vidim drugi razlog zbog koga bi država subvencionisala privatnu kompaniju. Generalno, subvencije su loša stvar za privredu, a činjenica jeste da je “Fijat” izvezao oko 40.000 automobila, što je suviše malo, jer na tako malim serijama nema zarade - navodi Bušatlija.

On dodaje da i najava proizvodnje novog modela, “fiće nacionale”, skrojenog po merlima domaćeg kupca, ostavlja dosta prostora za sumnju u kvalitet tog proizvoda.

- Već smo imali iskustva sa automobilima za domaće i strano tržište. I znamo da su vozila napravljena za naše tržište bila daleko ispod kvaliteta onih namenjenih stranim kupcima - navodi Bušatlija.

Protokol Srbije i FAS-a
Prema Protokolu koji je država potpisala sa FAS-om, kupovinu modela “fijat 500L” po nižoj ceni finansiraće italijanski “Fijat”, a ne država Srbija, to jest “Fijat” će državne podsticaje za otvaranje novih radnih mesta preusmeriti na sniženje cene automobila “500L”, koji bi u Srbiji trebalo da košta 10.990 evra.

Prema tom protokolu, “Fijat” se obavezuje da će ove i sledeće godine zaposliti od 600 do 1.400 novih radnika. U zamenu za svako otvoreno radno mesto Srbija će “Fijatu” isplatiti subvenciju od 10.000 evra po radniku.

Na pitanje redakcije šta i pod kojim uslovima subvencioniše država protokolom koji je potpisan sa kompanijom FAS, u Ministarstvu finansija i privrede odgovaraju da je politika Vlade Srbije zasnovana na podsticaju domaće proizvodnje, substituciji uvoza i zapošljavanju naših građana.

- Nijedan uvoznički lobi ne može promeniti tu politiku. I tu su stavovi vlade jasni. “Fijat” kao i svaki investitor koji zaposli više od 50 naših radnika ima pravo na subvenciju za svako otvoreno novo radno mesto. U dogovoru sa Vladom Srbije oni su odlučili da taj novac usmere u korist srpskih kupaca. Svako ko uloži u domaću proizvodnju, otvori fabriku u Srbiji i zaposli naše građane dobiće iste uslove kao što je dobio “Fijat” i drugi investitori.

Pozivamo prodavce automobila da se založe kod proizvođača čija vozila prodaju da i oni ulože u domaću autoindustriju, naprave fabrike u Srbiji i mi ćemo im dati iste podsticaje - istakao je Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede.

Alo

Pogledajte još