Italijanski ministar inostranih poslova podneo ostavku zbog vraćanja marinaca u Indiju na suđenje

Terci je ovo izjavio pred Parlamentom pošto je podneo izveštaj o slučaju italijanskih marinaca. Rekao je da više ne može da bude deo vlade i da odlazi iz solidarnosti s marincima i zato što se ne slaže sa odlukom vlade da ih vrati.

Vršilac dužnosti premijera Mario Monti izrazio je zaprepašćenost zbog ove odluke i naveo u saopštenju da nije unapred bio obavešten o tome.

Italijanski predsednik Đorđo Napolitano predao je resor spoljnih poslova Montiju. Montijeva vlada je u tehničkom svojstvu dok se ne formira nova vlada posle parlamentarnih izbora u februaru, na kojima ni jedna partija nije dobila jasnu većinu.

Dva marinca su bili vojno obezbeđenje na teretnom brodu kada su otvorili vatru na ribarski čamac 2012. godine i tada ubili dvojicu indijskih ribara. Marinci su rekli da su verovali da se radi o gusarima.

Indijske vlasti su im dozvolile da se vrate u Italiju da glasaju na izborima 24. i 25. februara i trebalo je da se vrate u Indiju 22. marta. Terci je 11. marta objavio da se oni neće vratiti u Indiju i izrazio zabrinutost da njihova prava tamo neće biti poštovana.

Italija smatra da se incident dogodio u međunarodnim vodama i da Rim treba da ima pravnu nadležnost.

Italijanske vlasti su, međutim, poslale marince nazad prošle nedelje, jer su, kako je saopšteno, dobile zvanična uveravanja da Indija neće izreći smrtnu kaznu u slučaju da budu osuđeni.

Izvor: Beta

Pogledajte još