Jeremić: Nema sile koja bi me naterala da odustanem od debate

Jeremić je u razgovoru sa dopisnikom Tanjuga u SAD, istakao da od samog početka postoji pritisak zbog odluke da se tema međunarodnog krivičnog pravosuđa stavi na listu javnih rasprava u GS UN .

"Nije iznenađenje što pritisak progresivno raste kako se približavamo 10. aprilu. Ali još jednom ću ponoviti - smatram da je ovo izuzetno značajna i aktuelna tema za međunarodne odnose, debata će biti odrzana i nema te sile koja bi me mogla naterati da od nje odustanem", dodao je predsednik Generalne skupštine UN.

On je istakao da može da garantuje da će svi koji budu odlučili da u njoj učestvuju dobiti ravnopravan tretman i da će ono što budu izgovorili postati deo zvaničnog dokumenta UN.

"Za raspravu ovde vlada veliko interesovanje i očekujem nastup značajnog broja država članica, za koje je rezervisan prepodnevni deo", naveo je Jeremić.

On je ukazao da će, iako je jedan broj već potvrdjenih učesnika u popodnevnom, nevladinom delu, bio prisiljen da se povuče, u toj sesiji učestvovati izuzetno ugledan ekspertski sastav.

"Moguće je da će sada u prvi plan doći kritičniji stavovi prema međunarodnom krivičnom pravosuđu nego što bi to bio slučaj da nije došlo do pritisaka za povlačenje, ali krivica za to ne leži na organizatorima, već na onima koji su na taj način pokušali da spreče javnu debatu u UN", zaključio je Jeremić.

(Izvor: Tanjug)

Pogledajte još