Poslednja ponuda Srbiji od EU: Veliko ništa u 8 tačaka

Dnevni list “Blic” tvrdi da je iz briselskih izvora dobio papir koji je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton ponudila premijeru Srbije Ivici Dačiću po sistemu “uzmi ili ostavi”.

Papir je do te mere siromašan i površan da se o njegovom sadržaju nema šta pregovarati, opšti je utisak sagovornika “Blica” koji su taj predlog videli.

Suštinski je u pitanju na površan način prepričan Ahtisarijev plan koji je ugrađen u Ustav i zakone Kosova, i Srbima se nudi da odlučuju samo o lokalnom ekonomskom razvoju, obrazovanju i zdravstvu.

Inače, Ahtisarijevim planom se omogućava opštinama da se udružuju međusobno u asocijacije, ali se tim asocijacijama ne garantuje nikakva izvršna vlast i posebnost, kao što se ni ovim papirom to ne omogućava.

Papir Ketrin Ešton “nudi” Srbima da zajednica koju njihove opštine obrazuju dobije stolicu u Konsultativnom savetu zajednica, što je savetodavno telo oformljeno u okviru kancelarije predsednika Kosova koje nema nikakvu zakonsku težinu, a još manje izvršna ovlašćenja.

- Ideja ovog predloga je da se pravni detalji ostave tehničkim, pravnim timovima na razradu, a ponuđeni su samo okvirni politički principi o osnivanju ZSO - rekao je za “Blic” izvor iz Brisela.

Dokument od osam tačaka

1. Asocijacija/Zajednica srpskih opština biće uspostavljena od opština sa srpskom većinom na Kosovu i odražavaće njihov identitet.
2. Asocijacija/Zajednica će imati svoj sopstveni statut. Može biti raspuštena jedino odlukom opština koje u njoj učestvuju i u skladu sa procedurama predviđenim statutom.
3. Struktura Asocijacije/Zajednice biće uspostavljena na osnovu modaliteta koje sadrži postojeći statut Asocijacije kosovskih opština.
4. U skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samo­upravi i zako­nima Kosova, dotične opštine mogu odlučiti da li će podeliti nadležnosti i izvršavati ih kroz Asocijaciju/Zajednicu.
5. Asocijacija/Zajednica će izvršavati strateški opšti pregled u oblastima kao što su ekono­mski razvoj, obrazovanje i zdravstvo i ostala lokalna pitanja od opšteg značaja i interesa.
6. Asocijacija/Zajednica izvršavaće ostale dodatne nadležnosti koje u budućnosti mogu biti dodeljene opštinama od centralnih vlasti.
7. Asocijacija/Zajednica predstavljaće srpsku zajednicu pred centralnim vlastima i u tu svrhu imaće stolicu u Konsu­ltativnom savetu zajednica.
8. Opštinski izbori orga­n­izovaće se u severnim opšt­i­nama 2013. uz pomoć Organi­zacije za evro­psku bez­b­e­­dn­ost i sara­dnju (OSCE) u skl­adu sa kos­o­vs­k­im zakon­ima i međunar­odnim standa­rdima.

(Izvor: Blic)

Pogledajte još