fbpx

Protest radnika PKB ispred Vlade

Predsednik Samostalnog sindikata PKB-a Milisav Đorđević rekao je Tanjugu da su učesnici protesta predali vladi svoje zahteve i da očekuju da budu primljeni i da razgovaraju s premijerom Ivicom Dačićem, prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem i ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem.

Đorđević je naveo da je glavno ročište u Privrednom sudu u Zrenjaninu, na kojem treba da se razmatra tužba PKB-a u vezi pomenute licitacije, odloženo za 3. april.

Radnici PKB-a će se danas, dodao je on, zadržati ispred Vlade jedan sat, a ako ne dobiju odgovor za sedam dana radikalizovaće proteste, ne isključujući i mogućnost blokade puteva.

Radnici PKB-a su u dva navrata poljoprivrednom mehanizacijom sprečili zakupce da uđu u njive koje je do sada koristio kombinat.

PKB spornu zemlju obrađuje 60 godina, a na njivama je već zasnovana proizvodnja, odnosno površine su zasejane.

Prema tvrdnjama sindikata PKB-a, postupak javne licitacije je obavljen "mimo Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji nalaže da se svake godine do 31. marta objavi licitacija za narednu godinu".

Kako je ranije izjavio Đorđević, lokalna samouprava u Zrenjaninu je to učinila tek 11. septembra 2012, a PKB je istog momenta reagovao i ponudio 30 odsto višu cenu od početne cene licitacije, pošto je proizvodnja već zasnovana.

On tvrdi da su poslovodstvo i lokalna samouprava tada u načelu postigli dogovor, međutim "ta odluka je poništena, a zemljište prvi put licitirano u decembru, drugi put u februaru ove godine i dato u zakup veleposednicima".

(Izvor: B92)

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.