Danas je Svetski dan pozorišta (VIDEO)

U Narodnom pozorištu u Beogradu u podne u akciji "Otvorena vrata" posetioci mogu da saznaju istorijske podatke o ovom zdanju kulture, obiđu prostorije i upoznaju se sa procesom rada. U foajeu će biti izložba kostima, a ispred ulaza štand sa reklamnim materijalima i ekran na kojem će se emitovati inserti iz predstava. Posetioci će moći da vide i deo probe za predstavu "Hamletu", sa kojom će "Šaušpilhaus" iz Diseldorfa u četvrtak gostovati na Velikoj sceni.

Beogradsko dramsko pozorište takođe će otvoriti vrata i pokazati publici delić onoga što se krije iza kulisa, šta se dešava u radionicama, gde se pravi scenografija, gde se čuvaju kostimi. U diskusiji na temu "Kako nastaje pozorišna čarolija?" učestvovaće glumci, reditelji, kostimografi, scenografi, tehničari, operativci.

Atelje 212 organizovaće promotivnu akciju "Vaš izbor - vaša scena", u okviru koje će svako imati priliku da sam odredi cenu karte za pozorište.

U Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu članovi dramske sekcije osnovne škole "Vuk Karadžić" imaće priliku da se upoznaju sa životom i radom pozorišta i da se druže sa glumcima predstave za decu "Gusari", a uveče će u galeriji "Joakim" biti otvorena izložba pozorišnih plakata.

U Jagodini se na Svetski dan pozorišta tradicionalno završavaju "Dani komedije". Uručenjem nagrada večeras će biti spuštena zavesa na 42. festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije, a u čast nagradjenih Favi teatar iz Beograda izvešće predstavu "Divan dan".

Za Svetski dan pozorišta odabran je datum otvaranja Pozorišta nacija u Parizu - 27. marta 1962. godine.

Poruku Foa koja će se večeras čitati pre izvođenja predstava u pozorištima širom sveta prosledili su Međunarodni teatarski institut i Svetska organizacija za izvođačke umetnosti.

Fo je na satiričan način primetio da je "nekada davno vlast svoju netrpeljivost prema glumcima rešavala tako što bi ih proterala iz zemlje", dok "glumci i ansambli danas, nošeni krizom, imaju poteškoće da pronađu pozorišni prostor i publiku", pa "vlastodršcima nije više problem da kontrolišu one koji se izražavaju kroz ironiju i sarkazam".

(Izvor: Tanjug, B92)

Pogledajte još