Osam tačaka: Šta je Ketrin Ešton ponudila Srbiji (FOTO)

Ketrin Ešton je ovaj nacrt uručila premijeru Srbije Ivici Dačiću tokom poslednje runde pregovora, koja je 20. marta održana u Briselu.

Nastavak dijaloga, tzv. osma runda zakazana je za 2. april.

Posle sedme runde razgovora Dačića, Eštonove i Hašima Tačija, nije postignut dogovor.

Predstavnici Srbije nisu bili zadovoljni sadržajem papira koji je Ketrin Ešton predočila kao vrstu finalnog predloga.

(old_image)

Foto: RTS

Internet portal Radio-televizije Srbije taj dokument prenosi u celini.

1. "Asocijacija/Zajednica" srpskih opština biće formirana od opština sa srpskom većinom na Kosovu i odražavaće njihov identitet.

2. Asocijacija/Zajednica će imati statut. Može biti raspuštena jedino odlukom opština koje u njoj učestvuju i u skladu sa procedurama predviđenim statutom.

3. Struktura Asocijacije/Zajednice će biti uspostavljena na osnovu modaliteta koje sadrži postojeći statut asocijacije kosovskih opština.

4. U skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i zakonu Kosova, opštine koje učestvuju mogu odlučiti da li će deliti nadležnosti i izvršavati ih kroz Asocijaciju/Zajednicu.

5. Asocijacija/Zajednica će strateški nadzirati oblasti kao što su ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvo i ostala lokalna pitanja od opšteg interesa ili značaja.

6. Asocijacija/Zajednica će izvršavati ostale dodatne nadležnosti koje im u budućnosti mogu dodeliti centralne vlasti.

7. Asocijacija/Zajednica će predstavljati srpsku zajednicu pred centralnim vlastima i u tu svrhu imaće mesto u Konsultativnom savetu zajednica.

8. Opštinski izbori će u severnim opštinama biti organozovani 2013. godine, uz pomoć Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u skladu sa kosovskim zakonima i međunarodnim standardima.

(Izvor: RTS)

Pogledajte još