Dinkić u Abu Dabiju: JAT dobija strateškog partnera u aprilu

Polovina tih sredstava biće iskorišćena za izgradnju kanala za navodnjavanje na teritoriji čitave Srbije, a druga polovina za povoljne dugoročne kredite poljoprivrednicima za nabavku opreme.

Ministar Dinkić je današnji sastanak s predstavnicima kompanije Etihad ocenio kao izuzetno uspešan i dodao da se razgovaralo o strateškim pravcima i detaljima buduće saradnje JAT-a i Etihada, ističe se u saopštenju.

"Želimo da JAT postane profitabilna kompanija i ponos Srbije. Uveren sam da će Etihad biti idealan partner za našu nacionalnu avio kompaniju. Dogovorili smo se da već sredinom aprila njihov menadžment dođe u Beograd", kazao je ministar Dinkić.

Već od početka aprila, kako je dodao, predstavnici Etihada kreću s detaljnom analizom poslovanja JAT-a.

"Verujem da ćemo već sredinom aprila imati dobre vesti i da ćemo u naredna dva meseca završiti sve dogovore o strateškom partnerstvu JAT-a i Etihada", izjavio je Dinkić.

Šta ugovor podrazumeva

Komercijalna saradnja JAT-a i Etihada podrazumeva uvođenje svakodnevnih letova na liniji Beograd - Abu Dabi od sredine godine, kao i otvaranje linije u saradnji sa Er Berlin na relaciji Beograd-Berlin-Čikago i još tri destinacije za SAD.

Partnerstvo JAT-a i Etihada podrazumeva i kompletnu modernizaciju JAT-ove flote, odnosno nabavku novih aviona, na osnovu čega bi Etihad mogao da preuzme 49 odsto vlasništva u JAT-u i zaključi dugoročni ugovor o upravljanju kompanijom, ističe se u saopštenju Ministarstva.

To bi, kako se dodaje, obezbedilo da JAT postane deo alijanse Etihada i omogućilo bi profitabilno poslovanje nacionalne avio kompanije (JAT) u budućnosti.

Etihad je izrazio spremnost da odmah pomogne JAT-u u lizingu četiri nova aviona koji su potrebni već od juna zbog početka turističke sezone.

Etihad raspolaže flotom od 72 savremena aviona. Prošle godine ta kompanija ostvarila je prihod od 4,8 milijardi dolara, a poseduje manjinsko vlasništvo i pravo upravljanja u nemačkom Er Berlinu, irskom Er Lingusu, Virdžin Australiji i Er Sejšelu.

Ugovor za poljoprivredu od 400 miliona

Ugovor o odobravanju sredstava za poljoprivredu i navodnjavanje biće potpisan tokom maja, a u Skupštini Srbije će biti ratifikovan u junu kako bi sredstva bila na raspolaganju poljoprivrednicima u drugoj polovini ove godine.

"Razvojni fond Abu Dabija odobrio je Srbiji 400 miliona dolara za poljoprivredu. Ta sredstva će biti uložena u mrežu kanala za navodnjavanje i odvodnjavanje u čitavoj zemlji, a drugi deo će biti namenjen za odobravanje dugoročnih povoljnih kredita za poljoprivrednike, individualne proizvođače koji će moći da kupe opremu i povećaju produktivnost i da dobiju uslove kakve nikad ne bi mogli da dobiju od banaka"
, objasnio je Dinkić.

On je kazao da će, imajući u vidu da je ova kreditna linija već odobrena, Srbija već ovog proleća početi izgradnju mreže kanala za navodnjavanje, a kreditna linija za poljoprivrednike biće dostupna u drugoj polovini godine.

Cilj Vlade Srbije je da u kratkom roku stavi pod sistem navodnjavanja najmanje 100.000 hektara kako domaća poljoprivredna proizvodnja ne bi zavisila od suša i poplava.

"Korist od toga će imati svi poljoprivrednici u Srbiji, jer ćemo napraviti javnu mrežu za navodnjavanje, a obezbedićemo i elektrifikaciju njiva kako bi samo navodnjavanje bilo jeftinije. Oni koji se ne bave ratarstvom, moći će da kupe novu opremu", istakao je Dinkić.

(Izvor: Beta)

Pogledajte još