Budimir: Hrvatska nije ispunila uslove EU

Prema njegovim rečima, Hrvatska nije ispoštovala nijednu preuzetu obavezu iz međunarodnih i bilateralnih ugovora kada su u pitanju njeni državljani srpske nacionalnosti.

Reagujući na izjavu Komesara za proširenje EU Štefana Filea koji je kazao da je Hrvatska ispunila uslove za pristupanje EU po svim poglavljima, Budimir je ukazao da to nije istina, bar kad je reč o izbeglim i prognanim Srbima iz Hrvatske.

"Još uvek više od pola miliona izbeglih i prognanih Srba iz Hrvatske nije ostvarilo svoja osnovna građanska i ljudska prava, a Srbi koji su ostali i žive u Hrvatskoj predstavljaju građane drugog reda",
poručuje Budimir, navodi se u saopštenju Asocijacije.

On dodaje da ni Peticija koju je potpisalo više od 70.000 izbeglih i prognanih Srba koji su tražili da se ne zatvara Poglavlje 23 "Pravosuđe i temeljna ljudska prava" pre nego što se reše njihova opravdana potraživanja, nije uzeta u ozbiljno razmatranje.

(old_image)

Prema njegovim rečima, od svih bivših republika SFRJ jedino Hrvatska nije vratila Srbima oduzeta stanarska prava, penzioneri su ostali bez svojih penzija, privatizacija je izvršena bez Srba, ostali su bez dinarske i devizne štednje, a ekshumacija i identihikacija posmrtnih ostatakla i dalje teče izuzetno sporo.

"Sa ovakvom politikom došlo je do zaustavljanja povratka u Hrvatsku... Tako će za sprovedeno etničko čišćenje Hrvatska biti nagrađena članstvom u EU, dok se Srbiji oduzima pravo da zaštiti svoje sunarodnike na području Kosova i Metohije koje je bilo samo pokrajina, a Albanci nacionalna manjina"
, zaključio je Budimir.

(Izvor: B92)

Pogledajte još