Đilas: Prevremeni izbori mogući u svakom trenutku

Prema njegovim rečima, oni će biti posledica nemogućnosti daljeg opstanka sadašnje vladajuće koalicije.

Đilas, u intervjuu "Novom magazinu", nije direktno odgovorio na pitanje da li bi pristao da bude premijer u budućoj vladi, ističući da tek treba da se vidi koliko će poverenje DS na narednim izborima dobiti zahvaljujući svom novom programu.

"Nije personalno pitanje najvažnije, već pitanje može li se sastaviti vlada koja će funkcionisati tako da Srbija može da napreduje ili će se ponovo sastavljati neka trgovačka vlada da bi svi bili donekle zadovoljni, a da zemlja ne da ne ide unapred, nego se vraća unazad", kazao je Đilas.

Pre izbora bi, kako smatra, trebalo promeniti izborni sistem tako da se gradonačelnici i predsednici opština biraju neposredno, a odbornici prema većinskom ili mešovitom principu, dok na republičkom nivou treba promeniti izborni prag kako bi se stranke beznačajne političke snage sprečile da trguju mandatima.

"Na republičkom nivou danas više od pola opština nema poslanika i mora se menjati takav sistem. Treba menjati i cenzus, jer ova praksa spajanja četiri stranke sa 1,5 odsto ubija ideju cenzusa, uđu u parlament, dobiju nekoliko poslanika i trguju", objasnio je Đilas.

Lider demokrata je kazao da će ta stranka podržati rešenje za Kosovo prihvatljivo za sve strane ukoliko će njime biti rešen problem. "Još ne znamo koje se rešenje nudi, da li je na stolu Ahtisari, nešto više ili manje, o čemu se uopšte pregovara? Bio bi red da premijer dodje u parlament i kaže:

'Evo, ovo je taj papir, hajde da vidimo šta ćemo'! Ali, opet kažem, podržaćemo rešenje ako ljudima garantuje život i normalno funkcionisanje sa zaštitom; za nas su bitni ljudi, teritorije nikada nisu i neće to biti",
rekao je Đilas.

On je, međutim, izrazio žaljenje zbog toga što neke od stranaka koje su danas na vlasti nisu pokazivale isti nivo političke zrelosti u prošlosti.

"Šteta što ove stavove niste imali pre dvadeset, deset ili bar pre četiri godine, toliki bi životi bili spaseni. Ali ne, dok smo mi završavali saradnju sa Haškim tribunalom, oni su demonstrirali i palili ambasade zemalja od kojih sada zavisi odluka",
rekao je Đilas.

(Izvor: B92)

Pogledajte još