Srpskoj kinematografiji preti krah

- Ako bi taj nacrt zakona bio usvojen, film će ostati bez ikakvih sredstava. Mi govorimo o sredstvima koja predstavljaju stimulaciju filmu, a bez stimulacije države, mnoge stvari su onemogućene. Ova stvar je za nas vrlo dramatična - rekla je predsednica Odbora Vesna Marjanović iz Demokratske stranke.

Donošenjem tog zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara onemogućila bi se promena člana 19. Zakona o kinematografiji kojim se obezbeđuju sredstva za podsticanje domaće kinematografije.

Savetnica u ministarstvu finansija Milica Bisić rekla je da Zakon o budžetu predviđa ukidanje sopstvenih prihoda budžetskih korisnika od januara 2014. godine.

- Od januara 2014. godine nijedan indirektni korisnik neće moći da ima sopstvene prihode. Budžetski korisnici imaju sada sopstvene prihode. To više neće moći da funkcioniše od 2014. godine - kazala je Bisićeva.

Ona je rekla da je razmišljala na koje bi načine mogla da se ublaži neizvesnost koju filmski radnici pokazuju prema budžetskoj raspodeli i u tom smislu je dala nekoliko predloga.

- Ustanove kulture ne treba da budu korisnici budžeta. Oni bi trebalo da budu finansirani projektima i da ostvaruju prihode na tržištu - kazala je Bisić.

Predsednica Odbora za kulturu i informisanje istakla je da umetnici imaju mnogo razloga da se osećaju zapostavljenim.

- Imam utisak da u vezi s donošenjem tog zakona, niko ne razmišlja o ustanovama kulture, one nisu javna preduzeća i molim vas da pokažete više senzibiliteta prema tome - rekla je Marjanović.

Poslanica DS-a Gorica Mojović kazala je da stezanje omče oko vrata kulture, inicirano usvajanjem zakona koji će onemogućiti izdvajanje budžetskih sredstava za kinematografiju, predstavlja nešto što u poslednjih 50 godina niko nije izgovorio na nivou države, a kamoli se za to zalagao.

Predstavnici Filmskog centra Srbije složili su se da Zakon o kinematografiji treba da se poštuje i da za film moraju da budu odvojena sredstva.

Izvor: Beta

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.