Najveći hakerski napad ikada: Internet usporio širom sveta (VIDEO)

Konflikt između Spamhausa, grupe za borbu protiv spama, i Cyberbunkera, hosting kompanije iz Holandije, izazvao je toliko snažne povratne napade da je bazična infrastruktura Interneta bila bukvalno poplavljena što je rezultiralo da danas mreža širom sveta značajno uspori.

Za one koji razumeju...
Napadači su koristili taktiku poznatu kao Distributed Denial of Service (DDoS), što znači da se određena stranica preplavi ogromnom količinom podataka kako bi postala nedostupna. U ovom slučaju, napadnuti su Domain Name System (DNS) serveri Spamhausa.

Kako prenosi "The Drum", hakerski napadi su imali uticaja na velike Internet servise poput Netflixa. Međutim, ono što stručnjake za Internet posebno brine jeste eskalacija ovih problema koji bi mogli da utiču na bankovne račune i e-mail servise. Zato je u pet zemalja u toku velika istraga ovih napada, koju čine specijalne sajber jedinice policije.

Spamhaus, sa sedištima u Londonu i Ženevi, neprofitna organizacija je čiji cilj je da pomogne pružaocima e-mail usluga da filtriraju spam i neželjene sadržaje. Da bi u tome uspela, ova organizacija održava bazu servera poznatih po zloupotrebi. Tako je nedavno Spamhaus blokirao holandsku hosting kompaniju Cyberbunker, koja insistira da na svojim serverima drži sve osim dečije pornografije i fajlova na bilo koji način povezanih sa terorizmom.

- Spamhaus zloupotrebljava svoju poziciju i ne sme im biti dozvoljeno da odlučuju šta može, a šta ne može biti na Internetu - kaže Sven Olaf Kampuis, portparol Cyberbunkera za BBC.

Nakon značajnog usporenja Interneta, Spamhaus se oglasio sa tvrdnjom da upravo Cyberbunker, zajedno sa kriminalnim grupama iz Istočne Evrope i Rusije, stoji iza napada. Cyberbunker se još uvek nije oglasio povodom ovih optužbi.

Pogledajte još