Psić heroj: Volja, ljubav i istočnjačka medicina joj pomogli da prohoda (VIDEO)

Hartova je izvršni direktor Bil fondacije, organizacije koja se bavi spasavanjem, rehabilitacijom i pronalaženjem domova za pse sa ulice.

Eni je nakon što je čula priču od jednog radnika iz skloništa rešila da pomogne Tesi. Iako je očekivala psa u užasnom stanju, ono što je videla bilo je mnogo gore od svega što je mogla da zamisli. Tesa je bila neuhranjena, dehidrirana, konstantno je drhtala i nije bila u stanju da stoji ili hoda.

- Zaista je patila - izjavila je Eni za "The Huffington Post".

Ubrzo potom odlučile je da odvede Tesu u svoj dom kako bi započela njenu rehabilitaciju. Odvela ju je kod nekoliko doktora, a nakon brojnih testova otkriveno je da Tesa ima hidrocefalus – vodu u mozgu.

Tesin neurolog sumnjao je da je ona ovo stanje dobila dok je još bila u materici ali da su se simptomi tek nedavno pojavili. Hidrocefalus je doveo do Tesinog slepila i do konstantne vrtoglavice. Ova stanja takođe su bila rezultat njene nemogućnosti da hoda.

- Prve prognoze nisu bile dobre - izjavila je Marta.

Međutim, odbila je da odustane. Tesa je odmah prebačena na brojne tretmane istočnjačke i zapadne medicine uključujući tu i meditaciju i akupunkturu.

Iznenađujuće, Tesa je ubrzo počela da pokazuje znake poboljšanja.

- Već trećeg dana tretmana počela je da reaguje na svetlo. To je zaista bio magičan trenutak. Muž i ja smo najedanput počeli da plačemo od sreće. Nismo mislili da je ostalo mnogo nade za Tesu ali je ona bila spremna da nastavi.

Nakon toga, pas je iznenadio sve pošto je uspeo da pobedi ne tako pozitivne šanse i stane na noge.

Tesa sada bez problema hoda i trči ali je i dalje velikim delom slepa. Čak je naučila i da koristi svoja druga čula kako bi se kretala i hranila.

- Doktori su u čudu. Niko nije očekivao da će uspeti da ostvari sve ovo. Njen oporavak je prosto bio magičan. Ona je zaista bila samo ljuštura kada je po prvi put ušla u naš stan. Sve nakon toga bilo je poput gledanja cvetanja ruže.

Nažalost, Hartova nema sve mogućnosti da se pravilno brine o Tesi i nada se da će uskoro pojaviti pravi vlasnici koji će želeti da je usvoje.

- Tesa samo želi da bude deo porodice. Sa pravom porodicom ona će nastaviti da ostvaruje napredak. Ona je prilično srčana. Nikada nisam upoznala psa poput Tese sa toliko duha i želje za životom.

- Imam osećaj da joj toliko dugujem. Mnogo sam naučila od nje. Tesa je podsetnik da uvek možete pronaći način da nastavite sa životom, bez obzira na šanse koje su vam date. Uvek postoji način. Ako ona može da savlada napušetnost i nagli gubitak vida i ostane puna duha, radosti i života, zašto mi to ne možemo? - izjavila je Hartova.

Izvor: The Huffington Post via B92

Pogledajte još